ustec

capcal

USTEC·STEs DENUNCIA L’ENCARIMENT ASTRONÒMIC DE LES TAXES A LES ESCOLES OFICIALS D’IDIOMES
Segons recull la Llei de Mesures Fiscals i Financeres d’Acompanyament als pressupostos de 2014, el Departament d’Ensenyament preveu un encariment de les taxes de matrícula d’un 55%, a les Escoles Oficials d’Idiomes que farà passar del preu actual de 176,50 € a 255, en  el cas de primera matrícula, i 412,50 -495 en  el cas de repetició.
Considerem que aquesta és una mesura únicament recaptatòria i que pot ser dissuasòria per al potencial alumnat, ja que en un context de crisi econòmica, aquestes taxes exclouran  bona part dels usuaris.  En definitiva aquesta és una altra mostra de com el Departament es plega a les pressions de la patronal de les acadèmies privades.
A més, és una manera barroera i excloent de reduir una demanda a uns cursos de formació permanent que, tal com passa en educació d’adults, tenen una matriculació molt superior a l’ofertada pel Departament d’Educació, que, en lloc d’ampliar l’oferta de places necessàries  intenta reduir la demanda amb unes taxes que exclouen l’alumnat de condicions econòmiques més precàries.
Volem recordar que les Escoles Oficials d’Idiomes catalanes són un referent de qualitat educativa i han contribuït a l’aprenentatge de llengües estrangeres de centenars de milers de catalans. I no hem d’oblidar  que el curs anterior les taxes ja s’havien apujat un 14%. D’aquesta manera s’atempta contra el caràcter públic d’aquesta oferta educativa i es nega a bona part de la població el dret a l’educació, de la mateixa manera que la voluntat d’estendre el coneixement de llengües estrangeres per part de les autoritats educatives es revela com un pur exercici de cinisme.
Aquesta injusta mesura es fa, a més, en un moment en què a qualsevol estudiant universitari se li exigirà un certificat B-2 (l’equivalent al cinquè d’EOI) per tal de poder graduar-se. I això és especialment greu si tenim en compte que en pocs anys, les taxes universitàries s’han multiplicat per tres i avui poden representar entre 1.700 i 2.400 euros, de les més cares dels països membres de l’OCDE, perquè representa una fórmula encoberta d’encariment de la universitat.
D’aquesta manera podem comprovar que, amb l’excusa de la crisi, la Generalitat i la Conselleria d’Educació fan tot el possible perquè els grups socials més vulnerables vegin limitat l’accés a un ensenyament de qualitat. Tot plegat, en els pressupostos més “antisocials” de la història recent del nostre país.
Instem a la societat a mobilitzar-se contra una mesura tan injusta, i al Govern i Parlament a rectificar.

 


Link obert per les EOIs al change.org sobre l'encariment de les taxes

 

Carta de les direccions de les EOI sobre l'augment de taxes

ESCRIT AL SÍNDIC DE GREUGES

 

 

Petició al Change

If you want to sign a petition against enrolment fees being put up at the EOIs in Catalonia:
Petition via change.org

 


USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:33 (16)