ustec stes iac unio general trebaladors ensenyament logotip

COMUNICAT EN DEFENSA DELS DOCENTS DE TURQUIA

En plena dinàmica de repressió posterior a l’intent de cop militar a Turquia, el president Recep Tayyip Erdoğan ha encetat una purga dins la funció pública d’aquest país que s’ha traduït en la suspensió d’almenys 15.200 professors i funcionaris del Ministeri d’Educació, 1.557 rectors i degans de les universitats i 21.000 docents de centres privats. Aquesta operació forma part d’un procés general que corre paral·lel a un silenciament dels mitjans de comunicació crítics i que persegueix esclafar la dissidència arreu del país.

USTEC·STEs considera escandalós el fet, les formes, els procediments i les intencions. Que aquesta és una inquietant mostra d’involució política que va més enllà de Turquia, i que expressa una creixent tendència a l’autoritarisme que fa dels professionals de l’ensenyament unes víctimes propiciatòries en el sentit que busca l’extinció de tot pensament crític a les aules i que pretén acabar amb la necessària neutralitat política que ha de tenir qualsevol sistema educatiu d’una democràcia. Considerem que la purga feta a l’ensenyament públic turc és una greu violació dels drets humans i que s’emmarca en una clara voluntat de sotmetre a un estricte control ideològic els centres educatius, els mitjans de comunicació i les xarxes socials, i que probablement aquests professionals seran substituïts per individus ideològicament i políticament afins. Que la democràcia a Europa està de dol, perquè cada vegada més, i no només a Turquia, s’imposa la idea que escoles i instituts han de transmetre les ideologies oficials i els valors dominants en el món de la política, l’economia i la religió, i que s’han de desfer d’aquells elements que tinguin tendència a pensar per compte propi, i a fer que els alumnes també es creïn la seva pròpia opinió, alliberada dels adoctrinaments oficials.

USTEC·STEs denuncia aquesta situació, expressa la seva solidaritat amb el professorat de Turquia i fa una crida a la comunitat educativa a solidaritzar-se amb les desenes de milers de professors reprimits per “delictes” d’opinió.

USTEC·STEs  creu fermament en els valors democràtics, aquí i a qualsevol racó del món. I els valors democràtics comporten la llibertat de pensament, la llibertat de càtedra, la llibertat d’opinió, i el fet que el professorat ha d’ésser compost per persones ideològicament plurals amb la voluntat de transmetre, no només la llibertat del coneixement, sinó el coneixement de la llibertat. I que per això, ningú no ha de fer cap selecció arbitrària de qui forma les noves generacions.

USTEC·STEs (IAC), 20 de juliol de 2016.

 

 


linia

afiliat ustec

Perquè som un sindicat que depen en més d'un 90% de teves aportacions i no pas de subvencions... AFILIA'T!
Tu garanteixes la nostra independència.

linia

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:32 (12)