ustec stes iac unio general trebaladors ensenyament logotip

 

La pobresa infantil no pot esperar

Ja a les acaballes del curs hem de tenir present que la pobresa infantil no fa vacances com les escoles.  No per haver-ho dit mil vegades hem aconseguit canviar gaire la situació. La xifra de nens que viuen sota el llindar de la pobresa és molt més alta que la quantitat de nens que reben algun tipus de suport per millorar la seva alimentació. Tenim un 28’2% de menors de 16 anys sota el llindar de la pobresa. Si tenim una mica més d’un milió d´infants i joves cursant estudis entre 3 i 16 anys ens dóna prop de 300.000 alumnes amb necessitats socials evidents.  De cara al curs que ara estem s’han concedit prop de 80.000 beques menjador, a les quals caldrà afegir les que resultin de les dues partides extraoridinàries de l’ajuntament de Barcelona de 2’8 milions, abans de l’inici de curs, i de 5 milions al desembre. També és evident que les darreres aportacions derivades del ple de la pobresa del mes de març seran efectives a partir del curs vinent, tot i que les quanties ja s’hagin fet públiques ara:  entre 10 i 12 milions..
En el millor dels casos, i si les paraules s’acaben concretant, estem parlant del voltant de 15.000 o 20.000 beques més. Per tant, no arribem ni a un terç de les que caldrien.
Sembla que finalment el lamentable índex IRSC es jubila, segons es desprèn de les declaracions de l’actual consellera, i es va en la via de fer servir l’índex del llindar de la pobresa.  D’alguna cosa ha servit la pedagogia feta sobre el tema darrerament. Quedarà resolt el problema? Evidentment no. Encara no.
Són les beques menjador l’única manera d’enfocar el problema? No, però és l’única via que genera aportacions clares i fins a cert punt quantificables. Altres vies alternatives no donen la mateixa claredat en recursos invertits ni en infants beneficiats. En molts casos tenim propostes interessants que de moment no passen de la fase de projecte.
Un important forat negre el tenim a secundària. Un 91% dels centres amb jornada intensiva no tenen servei de menjador i no s’espera canviar la situació. S’anunciava a la roda de premsa d’inici de curs un pla pilot per donar un àpat en 10 centres de màxima complexitat de Barcelona on s’aplica la jornada intensiva, de manera que els alumnes sortirien a les 14h30´ havent dinat . De moment aquest pla no s’ha dut a terme i ni tan sols s’ha intentat aplicar, més enllà de l’anunci inicial. És normal anunciar menjar per alumnes desfavorits i passar d’ells? Com podem definir aquesta actitud sense recórrer a paraules gruixudes i desqualificatòries?
I per acabar arriba l’estiu. Què pensen fer? Que cadascú s’espavili com pugui? Què passarà amb els alumnes de sisè que ara tenen beca i que el curs vinent no la tindran per manca de menjador a l’institut on aniran a parar? Hi ha res previst? De fet, sabem noms i cognoms d’aquests nens, i no farem res? Fins ara ha estat així. 
Per tant, volem:

  1. La garantia que les beques menjador siguin del 100% de l'àpat a tots els alumnes que viuen en llars sota l'índex de pobresa publicats per IDESCAT (AROPE).  Que cap alumne/a passi gana o estigui malnodrit.
  1. Que s’agilitzai la burocràcia en l’atenció a les persones. Calen recursos, no ofegar en papers les famílies desfavorides.
  2. La Renda bàsica per a les famílies en situació de vulnerabilitat
  3. Que siguin prohibits els desnonaments en llars on hi visquin menors d'edat. Que cap infant o jove sigui foragitat de casa seva per oferir-la a un banc.
  4. L´aplicació immediata del decret de pobresa energètica i el manteniment dels subministraments bàsics a totes les persones. Els drets de les persones passen per davant de les picabaralles de competències entre jutges i administracions.

 

No ens resignem a admetre desigualtats tan evidents a les escoles i a la societat. La infància de Catalunya es mereix atenció i una política diferent. Per reclamar-ho,  des de la plataforma DIAE -Drets de la Infància en l’Ànbit Educatiu on participem Fapac, USTEC, CCOO, CGT, ASAC, la PAH, i l´Observatori DESC- hem organitzat accions reivindicatives arreu del territori, com la de Barcelona el dia 26 de Maig a les 12.00 davant del Parlament,  per posar en agenda aquesta qüestió i obrir vies de solució i resposta a la situació actual.


linia

afiliat ustec

Perquè som un sindicat que depen en més d'un 90% de teves aportacions i no pas de subvencions... AFILIA'T!
Tu garanteixes la nostra independència.

linia

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:32 (6)