ustec stes iac unio general trebaladors ensenyament logotip

comunicat ustec

COMUNICAT D'INICI DE CURS 16-17

PRESSUPOSTOS

La inversió en educació està lluny de ser el 6% del PIB que marca la LEC i que tenen el països del nostre entorn (Finlàndia 7,2%). Estem al 2,05% PIB. En tractar-se d'un servei bàsic fins i tot amb una pròrroga dels pressupostos es podia haver invertit més, com es va demostrar amb el seguit de mentides de finals de curs passat de la Consellera que va ser primer un “no”, després un “potser” per acabar amb un “deixem-ho com estava, tot i l'esmena a la totalitat”. Al final no s'ha deixat estar com estava. Va prometre el 23 de juny (just abans del pont que portava a les eleccions del 26 de juny) 540 dotacions a inclusiva i màxima complexitat i 800 per l'increment de matrícula de secundària. Finalment l'increment s'ha quedat en els 798 que reclamava l'augment de matrícula a la secundària. Per tant o es deixarà d'atendre la diversitat, en la mesura del que es preveia, o s'incrementaran encara més les ràtios de secundària.

Esperem que el proper pressupost, que es negociarà els propers dies sigui realment ambiciós i posi l'educació del país al lloc que es mereix. Sabem que l'any 16, pel creixement econòmic i per l'estalvi amb els interessos del deute, la Generalitat podia haver disposat de 1900 milions d'euros més, sembla que la tònica es manté per al 17. Esperem que es noti en els pressupostos i per tant en la qualitat del servei i en els nostres drets laborals (encara hem de recuperar les pagues sostretes durant la recessió).

DOTACIONS

El que tenim:

El personal docent que actualment està treballant en els centres educatius de Catalunya és de 72.842. D’aquest personal 23.406, són personal interí i substitut. Això representa el 32,13 % del personal dels centres educatius. La resposta del departament ha estat una convocatòria de 300 places d’oposició. Totalment insuficients. Que, a més, no garanteix de cap de les maneres (fins i tot perjudica) a les persones que actualment hi estan treballant ja que és un sistema basat en proves molt memorístiques eliminatòries i amb un mínim pes d’allò que realment, al nostre entendre, s’hauria de valorar: l’experiència docent. Tampoc no garanteix una estabilitat al personal interí que no les aprovi. Recordem que el Parlament de Catalunya que, segons reconeix el propi govern, és sobirà va aprovar el 30 de juny que el personal interí no excedís del 5%.

D’aquests 72.842 docents que avui estan treballant als centres de Catalunya, un 47,69 % ho fan en condicions de provisionalitat, és a dir el personal interí juntament amb el personal funcionari de carrera que no ocupa la seva plaça definitiva. El que desmenteix l’estabilitat del sistema de designació de places que practica el Departament. Un altre dada rellevant al respecte és que el 82,06 % del personal amb una vacant sencera ha estat destinat aquest estiu amb la intervenció directa de la direcció, amb un sistema d’adjudicacions que voreja els límits dels criteris de designació de llocs de treball públics que regula la legislació estatal i la llei de transparència catalana.

Incidències personal interí i substitut:

6789 substitucions de les quals 316 no s'han cobert, a causa dels perfils o per manca de personal, sobretot a FP.

1413 nomenaments es van realitzar el divendres 9 de setembre amb una data d’inici de com a mínim avui 12 de setembre quan s’inicien les classes. Terços de jornada (sí, l’administració contracta a terços per cobrir entre d’altres les reduccions de jornada per cures de fills amb una actuació com d’una ETT) a Tarragona també començaran més enllà del primer dia de classe, les substitucions dels centres d’adults en alguns SSTT començaran la setmana vinent, 316 substiucions a qui no s’ha assignat ningú...

El que necessitem:

11.850 docents més que s'han perdut per les retallades combinades amb l'augment de matrícula (82.000 alumnes més que fa 6 cursos).

Serien 2900 de primària amb 23 hores lectives, 3150 de secundària amb 18 hores lectives, 100 d'adults sumats primària i secundària, 500 de secundària per a coordinacions, 750 a primària per a suports i coordinacions, 4100 els que es van perdre amb la sisena hora i que USTEC·STEs demanava per a desdoblament i reforços, 350 que han deixat de cobrir la reducció de dues hores lectives als majors de 55 anys.

DECRET DE PROVISIÓ I PERFILS (PLANTILLES)

La implantació d'aquest Decret, que és fill legítim de la LEC, està provocant molts problemes i encara que el Departament d’Ensenyament ha potenciat aquest tipus de places, posant tot de facilitats com posar perfils a la carta passant (de 5 a 9 tipus de perfils) per a què les direccions puguin triar i remenar, li està costant d’obrir pas. S'han perfilat 3385 places, 788 places més que l’any passat, és a dir, un increment d’un 1% de la plantilla dels centres. De vegades, però, són tan perfilades que costa trobar substitucions en cas que sigui necessari. Els perfils són la porta a males pràctiques i lluny de ser garantistes, deixen a la bona voluntat de les direccions (per sort encara majoritària) com a únic fre a l'arbitrarietat i el nepotisme.

La cobertura de substitucions per entrevista, que on es va provar de forma pilot fou minoritària (el curs passat va ser d’un 9%). Aquest curs, s'ha estès a 4 (dels 10) serveis territorials, està portant a males pràctiques com la discriminació de dones embarassades i de persones amb malalties cròniques. S'estan assimilant les pitjors pràctiques que coneixíem a l'empresa privada com poden ser xantatges a les entrevistes, demanant fer més hores de les que toquen, etc...

A més, aquest matí, només 1 SSTT (Maresme-Vallès Oriental) ha publicat els resultats, tal i com diu la normativa, fent aquest procediment encara més fosc. Recordem al Departament l’exigència expressa del Parlament de retirar aquest tipus de nomenaments de substitucions i no ampliar-lo a tots els seus serveis territorials com era la seva intenció aquest mateix octubre.

LOMCE

Esperem que el Departament compleixi la seva promesa de no efectuar les revàlides encara que siguin sense efectes acadèmics com marca la llei. En altres ocasions el departament ja ha dit que incompliria la LOMCE però de moment la segueix fil per randa, excepte en el cas de la Formació Professional Bàsica que no ha substituït al PFIs. Recordem la reforma del Decret de Direccions on l'administració nomena la majoria de la comissió de selecció, la religió avaluable, les competències bàsiques de tercer, l'eliminació de l'educació per a la ciutadania.... les revàlides són la part més retrògrada, aspecte en el qual la llei deixa el llistó molt alt, de la LOMCE.

LLENGUA A L'ESCOLA

El curs ha començat amb una ofensiva externa al món educatiu provinent del debat d'investidura de Mariano Rajoy amb el trilingüisme en el progama de govern. Recordem que l'informe de gener de 2016 del Consell d'Europa desaconsella el trilingüisme per la seva negativa afectació a les llengües minoritzades. USTEC·STEs defensa la immersió lingüística com un dels pilars fonamentals per a garantir la cohesió social des del sistema educatiu. Volem remarcar que la matriculació ha estat marcada per la normalitat en aquest aspecte, només una dotzena de casos, la majoria en centres privats, que obliguen a fer el 25% en castellà a tot el grup classe. Demanem més implicació en aquests centres per part del Departament amb instruccions clares.

ESCOLA INCLUSIVA

El curs ha començat amb paraules molt maques però amb greus mancances de personal de suport educatiu als centres i ràtios massa altes per a poder parlar d'Escola Inclusiva. Sense pressupost, no hi haurà educació inclusiva. Denunciem que no hem pogut estudiar col·lectivament el Decret d'Educació Inclusiva, el Departament no ens ha deixat ni les aportacions que han fet membres d'USTEC·STEs a títol individual, in situ. Si no hi ha un augment notable de pressupost, ens temem que el decret pot ser una altra operació de propaganda política per a fer veure que fan alguna cosa, però sense fer-la.

SALUT

El curs comença amb altes temperatures. Recordem que els centres s'han de posar en contacte amb prevenció de riscos laborals quan les temperatures estan per sota de 17 graus o per sobre de 27, per tal que determini si es pot continuar l'activitat o quines són les mesures que s'han de prendre.

Per altra banda esperem que aquest sigui el curs que es tanqui la negociació del protocol d'agressions promès pel Departament després del 20 d'abril de 2015. reclamem un protocol similar al de l'ICS en què el Departament presta suport jurídic a les persones afectades des del primer moment i es persona com a part en casos d'agressions greus o molt greus.

També reclamem més recursos sanitaris als centres, en especial en l'administració de medicaments. Hem demanat, sense obtenir resposta, que es revisin les intruccions d'inici de curs en què es preveu que l'administració de medicaments pugui ser efectuada per professionals no sanitaris. Demanem personal sanitaris als centres, especialment als d'educació especial.

El Decret de plantilles està afectant negativament el clima i la convivència en els centres educatius introduint riscos psicosocials, el que popularment es coneix com mala maror en els centres.

CRIDA A LA MOBILITZACIÓ

Animem a tota la comunitat educativa a què es mobilitzi per revertir les retallades i millorar la qualitat de l’educació pública. Varem estar acampats la setmana passada, avui molts centres estan mostrant el seu rebuig, dimarts 20 de setembre tenim una altra mostra a la Plaça Sant Jaume a les 18 hores, i durant el curs hi haurà altres mobilitzacions, proves externes que boicotejar, assemblees i debats per mostrar que no la LOMCE ni la LEC són els nostres models educatius que volem.

linia

afiliat ustec

Perquè som un sindicat que depen en més d'un 90% de teves aportacions i no pas de subvencions... AFILIA'T!
Tu garanteixes la nostra independència.

linia

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:32 (10)