ustec stes iac unio general trebaladors ensenyament logotip

REUNIÓ DE LA MESA GENERAL 20 juliol 2018 

El Govern que diu que vol eixamplar les bases, però menysprea al seu propi personal

Amb l’aixecament del 155 i la formació del nou Govern, el Conseller tenia l’oportunitat de posar en valor la tasca de les treballadores i treballadors públics durant aquest temps i, com a mínim, posar sobre la taula un acord global calendaritzat per començar a fer efectius els compromisos i la Moció del Parlament de Catalunya de recuperació  dels drets laborals retallats.
És més, en un context de recuperació econòmica i creixement, tenia l’obligació d’arribar a la seva primera taula com a representant del Govern amb una proposta, no només de compliment dels acords de recuperació de drets, sinó de millora.
Res més lluny de la realitat, després de les bones paraules i d’una conferència molt discutible en termes de rigor històric i social sobre la revolució industrial i la revolució digital del segle XXI el Conseller Puigneró ens va posar sobre la taula un “acord” que donava per bona “l’edat mitjana” neoliberal que hem patit els darrers anys que cap dels sindicats presents a la Mesa va acceptar.
Passem a detallar el què ha proposat i perquè la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) ha trobat completament insuficient.

Increment retributiu

Ha proposat un increment del que ells diuen un 1,95% de sou per al 2018 (que no és cert):

Tenint en compte que els fons addicionals, fins i tot si algun sindicat hagués arribat a un acord, és possible que no s’hagués aplicat enguany, l’increment retributiu per al 2018 ofert és del 1,625% (1,5 des de l’1 de gener i un 0,25 des de l’1 de juliol). Tenint en compte que l’IPC interanual català se situa al 2,4% (dada de l’IDESCAT del mes de juny) la pèrdua de poder adquisitiu per al 2018 ofert pel Govern és del 0,775%. Aquesta gran pèrdua de poder adquisitiu és fruit de l’acord de amb la part social a Madrid que ja vam criticar àmpliament per la seva total insuficiència i per vincular gran part del nostre salari al creixement econòmic i als objectius de dèficit pressupostari.

Si a aquesta pèrdua de poder adquisitiu del 2018 l’acumulem des del 2010, la pèrdua de poder adquisitiu real de les retribucions directes des del 2010 és d’un 17,27%. Si sumem increments salarials indirectes com el 0,8% del FAS, 0,5% del pla de pensions, o complements com els de productivitat o l’allargament de 6 a 9 anys del primer estadi docent, ens aniríem a molt més enllà d’un 20% del nostre salari real perdut segons les situacions personals i professionals.

Retorn de les retribucions al 100% durant les Incapacitats Temporals

Aquesta mesura tan necessària per al personal de l’administració el Govern l’ha posat sobre la taula també fruit de la publicació dels Pressupostos Generals de l’Estat. El que no esperàvem és que no es comprometessin a data concreta d’aplicació i el més greu, que desapareixerien, en el moment de la seva entrada en vigor, les 30 hores d’absència per motius de salut, i per tant l’obligatorietat de passar pel metge en qualsevol tipus d’indisposició.

Cap altre compromís per recuperar altres retallades inclosa la recuperació de les pagues 13 i 14

No tan sols les mesures proposades no eren suficients, si no que de les altres retallades, com per exemple les pagues robades del 13 i del 14, no han proposat cap tipus de compromís de retorn. De fet han negat l’acord que els obligava a pagar el paupèrrim 10% de la del 13 durant aquest 2018 que la IAC no va signar per no tenir cap tipus de garantia.

Un nou Govern que incompleix la Moció 121/XI del Parlament de Catalunya que instava a aquest a retornar, entre d’altres, la totalitat de la paga del 2013 durant el 2018 i la del 2014 el primer trimestre del 2019. Un menyspreu absolut tant a tots i totes les treballadores de l’Administració com a tota una institució com el Parlament de Catalunya.

En resum, el Govern incompleix els acords del parlament, maltracta i discrimina les treballadores i els treballadors públics.

En la proposta del Conseller s’ofereix a la part social com a “acord” una dilació (en plena “era digital”) de la recuperació de drets que haurien de ser d’aplicació immediata ja que pengen dels pressupostos Generals de l’Estat;  com el dret a percebre el 100% per IT, o augments retributius que estan molt per sota de la pujada del IPC català; alhora que “s’ofereix generosament” i en “reconeixement” a la tasca dels empleats públics una retallada de les 30 hores de indisposició sense necessitat d’IT.
Per contra, cap esment en aquest “acord” a la recuperació de les pagues del 2013 i el 2014 que ja han cobrat els empleats en totes les altres administracions, ni al conjunt de la resolució del Parlament de Catalunya que el grup polític del Conseller va signar amb la resta de partits i que instava al Govern a calendaritzar aquest retorn pel 2018 i el conjunt dels drets laborals dels empleats públics.
El nou Conseller, doncs, va oferir als empleats públics en senyal “d’agraïment, diàleg i compromís” un “acord” que maltracta i discrimina les treballadores i els treballadors públics de la Generalitat, amb retallada inclosa.

El 12 de setembre està proposada una nova Mesa General de la Funció Pública.

Des de la IAC volem deixar clar per dignitat que:
NO CEDIREM A PROPOSTES QUE MENYSTINGUIN LA FEINA DELS I LES TREBALLADORES DEL SECTOR PÚBLIC!
NO VOLEM MOLLES, VOLEM EL PA SENCER!

Exigim la reversió de totes les retallades i el compliment immediat de:
El retorn del cobrament del 100% en el cas d’IT
La recuperació de les pagues del 2013 i del 2014.
Recuperació del poder adquisitiu perdut amb la congelació salarial dels darrers anys d’acord amb la pujada del IPC.
Consolidació i estabilitat del lloc de treball del personal interí amb l’aplicació de l’article 61.6 de l’EBEP.
Reducció taxa interinitat al 8%. Convocatòria de totes les places estructurals
Recuperació del FAS
Garantir els mateixos drets al personal interí o laboral temporal en tots els sectors i col·lectius de la Mesa
Des de la IAC, esperem que a la propera Mesa el Conseller hagi fet els deures i arribi amb una proposta seriosa de retorn de les retallades i la recuperació de drets.
Si no és així, tenim clar que tindrem una tardor calenta:

La IAC fa una crida a tots els treballadors i treballadores de l’Administració a organitzar-nos, a lluitar pel que és nostre, a mobilitzar-nos, a pressionar per a què en una possible tramitació d’uns nous pressupostos el Govern tingui clar que una de les prioritats ha de ser millorar les condicions laborals del seu personal i no menysprear-lo.

 

 

 

 

 

 


 

 


linia

afiliat ustec

Perquè som un sindicat que depen en més d'un 90% de teves aportacions i no pas de subvencions... AFILIA'T!
Tu garanteixes la nostra independència.

linia

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:32 (29)