ustec stes iac unio general trebaladors ensenyament logotip

Després del 29N, cal revertir les retallades

USTEC·STEs (IAC) vol enviar un missatge d’agraïment als milers de treballadors i treballadores del Departament d’Ensenyament i de tots els sectors públics que el passat 29 de novembre van expressar la seva veu per revertir les retallades, fos fent vaga, fos participant en les multitudinàries manifestacions arreu o fos expressant públicament la necessitat que una vegada per totes recuperem unes condicions laborals perdudes que ens permetin realitzar la nostra tasca amb uns mínims de qualitat, dignitat i reconeixement.

Des de fa temps, USTEC·STEs i la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) intenten de revertir les retallades amb accions, mobilitzacions, pressions parlamentàries, etc. Fruit d’aquesta pressió el Parlament va aprovar el maig de 2017 la Moció 121/XI, que instava, entre d’altres, a retornar la paga extra de 2013 durant el 2018 i la del 2014 el primer trimestre del 2019. Només un mes després d’aconseguir aquesta moció, CCOO i UGT van signar el retorn durant el 2018 d'un minso 10% de la paga extra del 2013. La Intersindical Alternativa de Catalunya, organització majoritària a la Mesa de Funció Pública i de la qual formem part USTEC·STEs, no va signar aquest acord perquè hipotecava i ajornava sine die el retorn de les pagues.

A començament d’aquest curs (setembre de 2018) aquestes mateixes organitzacions sindicals van signar a Funció Pública un altre mal acord: un increment retributiu d’un 1,825% per al 2018 quan, segons l’IDESCAT, l’increment de l’IPC català se situa el mes d’octubre en el 2,4%. Aquest acord suposa la pèrdua de més de mig punt de poder adquisitiu i la desaparició de les 30 hores per indisposició i de qualsevol rastre de compromís de retornar les pagues.

Paral·lelament al que esdevenia a la Mesa de Funció Pública, USTEC·STEs i la resta de sindicats de la Mesa Sectorial d'Ensenyament vam aconseguir portar a la mesa de negociació les retallades del nostre sector. Després de diversos intents de negociar amb el Departament, no es van obtenir compromisos de revertir-les.

És per això que des de l’inici d’aquest curs, USTEC·STEs (IAC) va veure la necessitat de convocar una jornada de vaga per pressionar el Departament d’Ensenyament. Quan el 23 d’octubre CCOO i UGT ens van dir que consideraven que no hi havia condicions per convocar-la, finalment USTEC·STEs (IAC), ASPEPC·SPS i CGT vam decidir llançar-la el 30 d’octubre. No es podia esperar més, ja que, en un moment en què es començaven a gestar els pressupostos, calia visibilitzar les retallades del nostre sector. Calia que el Govern, l’oposició i la societat veiessin que la nostra lluita per la millora de les condicions laborals era també una lluita per l'escola pública i la seva qualitat.

Així ho van entendre també altres sectors de la Funció Pública, que van decidir fer vaga el dia 29N amb les respectives plataformes reivindicatives, que incloïen demandes sectorials però també comunes. En aquest sentit, la IAC va convocar vaga a tota la Funció Pública de Catalunya i, per redreçar la situació, ens vam reunir amb tots els grups parlamentaris i vam fer una concentració de delegats i delegades sindicals a plaça Sant Jaume, en el transcurs de la qual vam lliurar una carta al president de la Generalitat.

El 29N no va ser un dia qualsevol. Va ser un dia de vaga que va permetre que les nostres reivindicacions sectorials tinguessin un gran ressò per la confluència de mobilitzacions durant aquella setmana: metges, estudiants, sanitat i administració es van sumar a aquesta convocatòria de vaga, amb reivindicacions de caire general però també amb una clara visibilització de les reivindicacions dels diferents sectors. Aquesta jornada de vaga, i tota la setmana, ha servit per pressionar el Govern, tant als carrers com mediàticament, perquè posi fi a les retallades i, sens dubte, l’hem posat entre l’espasa i la paret, quan tot just estem començant la negociació pressupostària, en la qual estem segurs que, fruit de la vaga del 29N i altres mobilitzacions, es podran revertir retallades.

Com hem dit més amunt, tot i que formalment se’ls va demanar que s'afegissin a la vaga del 29N, algunes organitzacions sindicals van preferir no fer-ho i n’han convocat una altra, una convocatòria que divideix, afebleix la lluita, confon... Una situació que lamentem profundament.

USTEC·STEs (IAC) veu necessària la continuïtat de la lluita per aconseguir les nostres reivindicacions: la reducció d’una segona hora lectiva (la reivindicació principal), la reconversió dels terços en mitges jornades, la reducció de ràtios, la recuperació de les pagues extres, el retorn al reconeixement del primer estadi amb 6 anys de serveis, l’increment del personal de suport educatiu, la reducció de l’horari de permanència als centres de secundària, la reducció de 2 hores lectives als i les majors de 55 anys amb la suficient cobertura als centres, la consolidació del lloc de treball del personal interí, el manteniment de l’FP pública al Departament d’Ensenyament i la retirada del Decret de provisió i perfils.

Per tot això USTEC·STEs (IAC) proposarà la continuïtat de les mobilitzacions en funció de la negociació parlamentària.


 

linia

afiliat ustec

Perquè som un sindicat que depen en més d'un 90% de teves aportacions i no pas de subvencions... AFILIA'T!
Tu garanteixes la nostra independència.

linia

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:32 (27)