ustec

Davant  les quatre noves sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  (31 de maig de 2012) que insten el Departament d'Ensenyament a escolaritzar en castellà alumnes del sistema educatiu català, USTEC-STEs vol manifestar el més frontal rebuig a aquesta nova agressió a l'escola catalana i reiterem que el seu model lingüístic deriva del consens social de la comunitat educativa i de la voluntat del poble de Catalunya expressada democràticament.

Al mateix temps que es produeix aquest atac a l'escola en català, també es publica una altra sentència del mateix tribunal  que nega el caràcter preferent o vehicular de la llengua catalana a les administracions públiques. És del tot simptomàtic que aquests posicionaments vinguin de l'administració de justícia, la que (juntament amb l'exèrcit, és clar) té més deures per fer en relació als drets lingüístics, la que menys usa el català i la que posa més dificultats al seu lliure ús per part de la ciutadania.

Ja vam denunciar unes anteriors sentències com aquestes com una esquerda oberta que erosiona el nostre model lingüístic escolar i els programes d'immersió lingüística, contràriament a la posició de la Conselleria d'Ensenyament que intentava donar-ne una visió més triomfalista. Només la mobilització popular i l'ampli acord civil per la llengua ha aturat de moment  l'extensió d'aquestes sentències a tot el nostre sistema educatiu, però està ben clar que ens trobem davant un atac sistemàtic i organitzat que, més enllà dels quatre fanàtics que el protagonitzen, compta amb el suport dels aparells d'Estat, especialment dels alts tribunals espanyols de justícia, i del govern del PP. La darrera campanya de preinscripció a les Illes Balears ja ha refermat la voluntat d'una escola al servei del país i en català i les dades a Catalunya són encara més concloents: volem l'escola que hem construït en aquests darrers 30 anys com un referent de democràcia, qualitat educativa i convivència. No hi ha lloc a  cap segregació per motius d'origen, d'estatus social o de parla a l'escola catalana, volem una escola on educar-nos junts, amb el català com a llengua comuna i garantia d'igualtat d'oportunitats. Això no és només l'expressió d'una voluntat, sinó que forma part del nostre patrimoni pedagògic, posat al servei de Catalunya i del conjunt de tota la seva població.

Reclamem del govern de la Generalitat que es mantingui ferm i no cedeixi a cap pressió. A les aules,  la fermesa de mestres i de tot el professorat  en la defensa de la llengua és el nostre compromís i la nostra força com a primer sindicat de l'escola pública catalana. Si els atacs persisteixen serà l'hora de la desobediència civil.

 

Barcelona, 1 de juny de 2012USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

09/01/2019 13:27 (1)