USTEC

Més raons per votar USTEC·STEs. Posposada una mesa crucial

(Més informació pàgina d'afiliació)

USTEC·STEs i altres sindicats hem demanat conjuntament ajornar la celebració d’una important mesa sectorial i finalment el Departament hi ha accedit i es celebrarà el 4 de març.i des d’USTEC·STEs us en volem comunicar les raons.

Convocatòria de selecció de direccions

És un punt bàsic en el funcionament democràtic dels centres educatius. Ja va passar per Mesa i pel Consell Escolar de Catalunya (CEC) la modificació del Decret 155 sobre les direccions dels centres educatius. En aquesta modificació es plantejava aplicar la LOMCE pura i dura i passar dels 3 representants de l’Administració en la comissió de selecció a 5 i els representants de la comunitat educativa de 6 a 4. Per tant, l’Administració assumia  tot el poder de decisió sobre qui havia de ser la nova direcció del centre educatiu. A més, tenir la formació de direcció realitzada pel Departament obtenia un pes molt important al barem i, a més, la feia requisit per presentar-se a partir del 2019. USTEC·STEs entén que aquest requisit impedeix a la pràctica la millor forma com un/a docent pot arribar a exercir la direcció d’un centre i que és sortir del mateix centre educatiu una persona a qui el claustre valora per la seva capacitat de treballar en equip i per les seves aptituds pedagògiques, la millor garantia que realitzarà de la millor manera les funcions de director/a.

Aquesta modificació del Decret de direccions no s’ha arribat a publicar i, per tant, una ordre menor no es pot discutir en Mesa sense tenir clara quina normativa superior la sustenta. A més, aquesta modificació del Decret de direccions no publicada encara va ser “tombada” per majoria (l’Administració es va quedar sola) pel dictamen del CEC perquè no s'apliqués la LOMCE. L’esborrany de l’ordre determina que siguin 3 els membres del claustre i un/a representant de les famílies o estudiants. Tot i que corre pressa fer l’elecció en gairebé 800 centres on acaba l’actual mandat, volem saber tant al Consell Escolar com a la Mesa com es resolen tots els dubtes que genera aquesta convocatòria.

La pèrdua de democràcia als centres ja va arribar amb la LEC, que com en tants aspectes ha servit d’inspiració als redactors/es de la LOMCE i, per a USTEC·STEs (IAC) recuperar-la és bàsic per formar ciutadans crítics i participatius i és un dels pilars bàsics de la ILP d’educació, a la qual s’ha concedit una pròrroga per tal que les més de 130 entitats adherides aconseguim les 50.000 signatures perquè aquesta proposta i el tema dels concerts educatius, entre d’altres, es puguin debatre al Parlament.

Ordre que estableix la selecció per part de les direccions de les substitucions d’un centre

Aquest és un punt també bàsic, ja que s’hi determina a qui es dóna un lloc de treball i a qui no i el Departament ha tingut el menyspreu de no passar cap esborrany per analitzar-lo i debatre’l amb el professorat.

Si fins ara la gran majoria de les substitucions s’oferien a les persones amb millor número de la borsa, amb. aquest canvi radical seran les direccions les qui poden tenir la darrera paraula a l’hora de contractar el seu personal.

Aquesta ordre emana de la LEC, dels decrets d’autonomia i direccions i, finalment, del Decret de provisió i plantilles, del qual USTEC·STEs ja va destapar les intencions del Departament en fer públic el document en què estava treballant, entre altra gent, amb membres d’AXIA i contra el qual USTEC·STEs ha encapçalat la petició d’incloure la seva retirada en diverses plataformes reivindicatives, com per exemple les de les dues vagues del sector educatiu que van precedir a la seva publicació (cosa que no tots els altres sindicats poden dir). A més també l’hem recorregut davant del TSJC (cosa que altres sindicats no poden dir, com tampoc no poden dir que van fer totes les vagues contra la LEC).

Tot això combinat amb el fet que un dels ítems (que en aquestes Meses vitals se n’haurà de determinar la ponderació) a què les direccions tindran accés per seleccionar el substitut/a (per això han obert el termini de digitalització de les dades acadèmiques i administratives) serà haver superat les oposicions però haver quedat sense plaça és una forma encoberta de rebaremar la borsa de treball i afegir una gran dosi de provisionalitat i estrés al personal substitut i interí. Al País Valencià el sindicat més combatiu en contra d’aqueta rebaremació ha estat STEPV, que ha obtingut uns excel·lents resultats a les darreres eleccions sindicals.

Amb tot plegat a manca encara del document oficial, si aquest es basa en el Decret de provisió i plantilles, USTEC·STEs, la primera vegada que es tracti en Mesa sectorial, en demanarà la retirada. I si l’Administració el vol continuar tirant endavant proposarem un calendari per tal de rebatre punt per punt tot el que l'Administració plantegi i  informar i debatre amb el professorat a través d'assemblees quines mobilitzacions està disposat a fer; tal com vam fer quan vam denunciar públicament les intencions del Departament amb aquest decret de provisió i plantilles quan encara l’estava treballant en secret.

Les eleccions sindicals

Aquests dos punts i el del Calendari Escolar són prou importants perquè es negociïn després de les eleccions sindicals del 26F. Així l’Administració haurà de tenir en compte amb quina força exigim les nostres reivindicacions.
I aquesta és una més de les raons per les quals us demanem:

  1. Que aneu a votar el dijous 26F, perquè l’Administració tingui present que tenim el vostre suport.

  2. Que poseu la confiança en USTEC·STEs, per això i perquè defensarem tots els  vostres drets, perquè som un sindicat horitzontal, combatiu, transparent, obert (personalment, per telèfon, amb més de 22.600 seguidors al facebook, amb assessorament jurídic), i perquè no defallirem en la lluita per l’educació pública del nostre país.

 

 

 

 

 

linia

afiliat ustec

Perquè som un sindicat que depen en més d'un 90% de teves aportacions i no pas de subvencions... AFILIA'T!
Tu garanteixes la nostra independència.

linia

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:29 (11)