ustec

recull de premsa

linia negra Dilluns 15-1-2018 linia negra

AlDia.cat: Ustec·Stes demana que no es renovin els concerts a escoles que segreguen per sexe

El Pou Digital: Qui no coneix... Ester Plans, la mestra que esdevingué sindicalista

directacreative commons

"Adoctrinar és transmetre a l'alumnat el que et dicta el poder"

En un moment d'atacs constants al model educatiu català, entrevistem Ramon Font, portaveu del sindicat majoritari en l'àmbit de l'ensenyament, USTEC-STEs, que recentment ha estat denunciat per l’Associació Hablemos Español.

El model educatiu s’han convertit en els últims mesos en un dels focus d'atacs per part de l'Estat espanyol. Les mestres i la resta de docents han vist com se les acusava d’adoctrinar als alumnes pel fet d’obrir determinats debats durant l’horari lectiu. Fins i tot s'ha qüestionat el model d'èxit de la immersió lingüística. I tot, en el marc de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució espanyola per part del govern de Mariano Rajoy. Analitzem la situació actual amb Ramon Font, portaveu d'USTEC-STEs, sindicat majoritari en l’àmbit de l’ensenyament. Recentment, Font ha estat denunciat per l'associació Hablemos Español per dir que el professorat "no donarà classes en castellà" i "no es renunciarà a parlar de política als centres educatius". L'acusen d'incitació a la sedició i delicte d'odi.

La pedagoga Rosa Sensat deia: “No ens preocupem ni per les lliçons ni pels llibres. La primera cosa és aprendre a viure”. Veient context actual, l’escola catalana està amb condicions de complir aquesta màxima?

És un objectiu. Per a nosaltres el més important a la vida són les relacions personals. Si aquestes relacions no es cuiden serem uns desgraciats, per això abans que formar a través de la instrucció, el que intentem és que els infants siguin feliços.

La voluntat de treballar els vincles emocionals i el sentit crític a les aules ha estat el detonant perquè s’acusi les mestres i educadores d’adoctrinar?
"Hem percebut gent que comença a reprimir-se i a autocensurar-se. I en alguns casos han arribat instruccions no escrites des de les direccions dels centres marcant certes línies de treball"

Ara és un moment important perquè el que està succeint actualment no s’havia donat des de la dictadura. Certament, hem percebut gent que comença a reprimir-se i a autocensurar-se i estem treballant perquè això no sigui així, i cadascú continuï fent la seva feina com l’estava fent. En alguns casos han arribat instruccions no escrites des de les direccions dels centres marcant certes línies de treball i per això hem demanat, amb el Departament, que se sigui molt clar amb la llibertat de càtedra i es pugui fomentar l’esperit crític, que és una de les característiques de la nostra educació.

Quines iniciatives heu promogut a les classes per poder treballar en aquesta direcció?

Hem fomentat debats, el contrast d’opinions i idees, que s’investigui, es busqui informació i que cadascú faci posteriorment un judici de les coses i es creï la seva ideologia. Cada persona se l’ha d’anar conformant lliurement i, per fer aquest procés, ha d’estar informada i la informació s’ha de poder transmetre amb llibertat.

Què es pot fer des de fora del món educatiu per preservar aquests principis?
"Els dubtes s’han d’esvair i a les escoles s’ha de seguir parlant d’actualitat i de política. Sempre se’ns ha dit que hem de portar el diari a les classes i comentar-lo de manera crítica"

El professorat ha de rebre molt de suport de la societat perquè si s’instal·la a les aules una autocensura que perdura en el temps, el resultat seria molt negatiu. Els dubtes s’han d’esvair i a les escoles s’ha de seguir parlant d’actualitat i de política. Sempre se’ns ha dit que hem de portar el diari a les classes i comentar-lo de manera crítica. Imagina’t com anaven les pàgines de l’1 d’octubre aquella setmana! Si no se’n pot parlar és un problema i una oportunitat que es perd, ja que la cobertura mediàtica ajuda al fet que els nens tinguin interès per un tema concret. Ara mateix, amb unes eleccions convocades pel 21 de desembre, és un bon moment per treballar el que són els sistemes polítics i el funcionament d’uns comicis, per exemple.

Sembla però que en el context actual no es poden tractar certs temes. Vuit docents de la Seu d’Urgell han estat investigades per presumptes delictes d’incitació a l’odi, precisament per comentar les conseqüències de la votació i l’actuació policial de l'1 d’octubre. Les alumnes de les famílies denunciants tenen nou anys. A partir de quina edat l'alumnat pot fer raonaments complexos com el que implica un debat d’aquestes característiques?

Tot s’ha d’introduir en funció de l’estat de maduració dels nens i no es pot introduir de la mateixa manera un debat amb infants que amb adolescents. Recordo el 24 de febrer del 1981, feia quart de primària i va ser l’endemà del 23-F. Recordo el debat, els termes del debat i com se’n parlava com si fos ahir, i agraeixo molt que aquell mestre parlés del cop d’estat amb nens de famílies molt diverses, tot i no saber com acabaria i ser conscient que se l’estava jugant. Nosaltres enteníem el que ens estava dient i transmetíem les nostres inquietuds. Cada nen té uns interessos que no són iguals que els de la resta, i a uns els agraden les màquines, a altres les plantes i a altres la política. Jo amb 10 anys volia ser socialista.
Facis el que facis, almenys en el meu cas, en l’àmbit de les ciències socials, sempre estàs parlant de política" / Montse Giralt

Tenint en compte la compressió dels continguts de les assignatures, és senzill trobar una estona pels debats i les dinàmiques alternatives o el professorat ha de fer equilibris amb el temps?

A mi a vegades m’han preguntat amb mala intenció: “Tu parles de política a classe?” i la meva resposta ha estat: “Sempre”. Facis el que facis, almenys en el meu cas, en l’àmbit de les ciències socials, sempre estàs parlant de política, ja que, si parles dels egipcis també parles de política.

Quina consideres que és la millor manera d’introduir a les més petites al pensament crític?

Crec que si el debat de la metodologia es sectaritza, anirà bé a unes i a d’altres no. Quan entres en una classe d’ESO, et trobes a trenta alumnes i segur que tenen necessitats diferents. Si vas canviant de mètode, t’adaptes més a tothom, potenciant sempre, això sí, la part emocional.

El sistema educatiu és conscient d’una necessitat de l’adaptació dels continguts en funció de l’alumnat?
"L'escola inclusiva busca que tothom pugui estar a l’aula i que no calguin centres d’educació especial, però sense doblar o triplicar els recursos que tenim ara és un brindis al sol"

En tenim la consciència, però no els recursos. De vegades els discursos són molt macos, però sense diners, que és el que passa al nostre sistema des de fa molts anys, és molt complicat atendre. S’està parlant molt de l’escola inclusiva i se n’ha fet un decret. La iniciativa busca que tothom pugui estar a l’aula i que no calguin centres d’educació especial, però sense doblar o triplicar els recursos que tenim ara és un brindis al sol.

Tot i això, el Govern català ha considerat reiteradament que les xifres de l’escola catalana es troben anivellades amb les d’altres territoris.

De vegades, se’ns enganya comparant-nos amb altres països. Ni que Finlàndia tingui a secundària unes ràtios similars a les catalanes, les alumnes fan 20 hores de classe a la setmana i aquí, 30, un 50% més, però els mestres som els mateixos. És evident que si tu esperes 700 alumnes durant 20 hores, no representa la mateixa intensitat de treball que si n’esperes 700 en 30. Són dues hores més diàries i això es nota.

Parlant del context internacional, amb dades del 2012, la Unió Europea destinava el 5,26% del PIB a l’educació. Aquesta xifra els últims anys ha anat a la baixa. En el cas català, els pressupostos del 2017 recollien una partida de 4.821,14 milions d’euros. Si en línies generals tots els comptes van a la baixa, per on passa la supervivència del model?

És un problema greu perquè amb la intervenció per part del Govern espanyol, el Ministeri ens està dient que els pressupostos en educació i sanitat baixaran. Catalunya destina el 2,14% del PIB i és gairebé un terç del que marca la llei d’educació de Catalunya. Ens volen fer estar en un lloc que per inversió no ens correspon i està més que estudiat que si el sistema s’ha mantingut, ha estat pel sobre-esforç que han fet les docents i altres treballadores.

Avui dia però, amb el Parlament i el Govern estan suspesos i cessats, amb qui es manté una interlocució per poder treballar per aconseguir millores?
"No volem reunions ni amb el ministre ni amb els càrrecs del Ministerio. Nosaltres estem mantenint els contactes normals amb les meses de treball"

No volem reunions ni amb el ministre ni amb els càrrecs del Ministerio. Nosaltres estem mantenint els contactes normals amb les meses de treball, perquè amb la consellera Clara Ponsatí tampoc ens veiem cada dia. Seguim tractant amb les mateixes persones que són l’últim reducte de les administracions pròpies de la Generalitat. Tot i això és evident que l’article 155 s’està notant, i decisions que abans es prenien des d’aquí ara s’han de demanar a Madrid. No és burocràcia, és burocràcia i mitja. Es tracta d’un vaixell que funciona: nosaltres som funcionaris en el sentit més estricte del terme, i per això la màquina segueix en marxa. Això no obstant, no hi ha una direcció política i no es poden engegar projectes. Encara que nosaltres no estiguéssim gens d’acord amb traçat que s’estava dibuixant des de fa molts anys a l’ensenyament, com a mínim hi havia un rumb. Ara tot és aconseguir que les escoles obrin cada dia.

Pendents de si es conformarà un nou govern a partir del 22 de desembre i de si es mantindrà l’aplicació de l’article 155, com afronteu els mesos que venen?

Seran molt durs perquè el 31 de gener d’aquest any nosaltres vam signar un acord amb el Departament que va ser el que va fer possible que hi hagués 4.714 docents més en plantilla des del setembre passat. L'acord establia que, en funció del pressupost del 2018 i del 2019, aquesta tendència seguiria així perquè encara no s’han revertit les retallades ni s’han assolit les xifres que teníem el 2010.

Més enllà de les condicions laborals i la qualitat de l’ensenyament a les aules, el català es troba també en perill?
"Amb la sentència de l’Estatut del Tribunal Constitucional del 2006, es va obrir una caixa que estava tancada i que era el tema de la immersió lingüística"

Sí. Amb la sentència de l’Estatut del Tribunal Constitucional del 2006, es va obrir una caixa que estava tancada i que era el tema de la immersió lingüística. Qüestionar la concepció de la llengua a l’Estatut va suposar que comencessin a sortir sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya dient que si un nen demanava ser escolaritzat en castellà, el 25% de les assignatures havien de ser en castellà per a tot el grup. Aquest fenomen ha estat molt minoritari, però ara el Govern espanyol en té el control a través de l’article 155. De fet, ells saben que això és un camp de mines. I mai havia sentit a parlar Rajoy amb tan poca prepotència d'un tema, com d'aquest. L’altre dia en parlava en una ràdio espanyola i anava amb molt de compte. Deia que era un tema que s’ha de consensuar molt bé, respectant sempre els drets de tothom. Semblava que es feia petit quan ho explicava. En el tema de la llengua, saben que hi ha consensos molt grans a Catalunya, que van més enllà del sobiranisme. El PSC i el seu món s’ha d’aguantar en aquest consens, ja que tot i ser partidaris del 155, recentment han votat en contra del control de la inspecció i la intervenció de la llengua. El Gobierno podria utilitzar el 155 per fer una tupinada al sistema educatiu i intentar que hi hagués línies en castellà, com passa al País Valencià o a Euskadi.
"La manera de garantir igualtat i cohesió social és fent que les alumnes sàpiguen parlar català i castellà i puguin escollir" / Montse Giralt

Així, la resposta històrica pel que fa a la protecció de la llengua a Catalunya ha estat la correcta?

Nosaltres som molt crítics amb tota la política educativa dels departaments, no només amb Convergència sinó també amb els tripartits i l’etapa convergent anterior, però creiem que la política educativa de la llengua és la que s’ha fet millor, perquè ha garantit que tothom amb 16 anys sàpiga parlar català i castellà i sigui lliure de parlar el que vulgui. De fet, Inés Arrimadas és la cap de l’oposició al Parlament perquè va venir a Catalunya fa sis anys i va aprendre el català. Els recursos que té i no té una família del Rif, li ha permès ocupar el càrrec que ocupa. Per a nosaltres la manera de garantir igualtat i cohesió social és fent que les alumnes sàpiguen parlar català i castellà i puguin escollir. Això està en perill pel que diuen, escriuen i intenten. Penso que s’estan començant a barrejar ingredients que van portar a una lluita molt forta a les Illes Balears el 2013.

Quins són?

La repressió al professorat, amb denúncies a fiscalia i declaracions davant de la Guardia Civil, i la repressió als símbols, que en el cas de les Illes Balears es prohibia exhibir símbols amb el llaç d’enllaçats per la llengua. Ara, a Catalunya, Societat Civil Catalana esta demanant a la ciutadania que denunciï certes pancartes. De fet, aquest cap de setmana se n’ha retirat una a Terrassa que deia “Democràcia”. La tercera a les Illes Balears va ser el Tractament Integrat de Llengües (TIL) a favor del trilingüisme per poder-se carregar el mallorquí. Aquí s’està dient que van en contra de la immersió lingüística. Si tot això es va coent la repressió també va en augment i es materialitza.

De totes maneres algú podria pensar que sent el català la llengua vehicular al país s’està privant a l’alumnat i a les seves famílies d’escollir la llengua que els volen per a la seva formació. Què els diries?
"Ara és el moment de cuidar les docents i l’escola, perquè si ens toquen l’escola, serà un desastre. Tampoc les podem deixar soles, perquè si no entra la por que condueix a l’autorepressió"

Jo parlo castellà amb la meva mare i les meves germanes i mai li parlaré en castellà a una aluma perquè crec que no li faria cap favor. Estaria fent que no conegui una llengua que més enllà de ser important li donarà cohesió social i igual d’oportunitats. El formulari que està enviant Societat Civil Catalana té l’objectiu de denunciar les docents catalanes i castigar el fet de penjar pancartes de Som Escola que diuen “Democràtica, Cohesionadora i Catalana”. Hi va haver repressió amb tres directores expedientades i ara a Catalunya i comença a haver-hi denúncies que no s’han materialitzat però que poden fer pensar que volen que hi hagi repressió. Si ataquen la llengua catalana i hi ha repressió crec que es donaran les condicions que es van donar a les Illes i hi hagi una lluita contra les docents però també que la gent s’evoqui a donar suport al professorat. Ara és el moment de cuidar les docents i l’escola perquè si ens toquen l’escola, serà un desastre. Tampoc les podem deixar soles perquè si no entra la por aquella de l’autorepressió.

El professorat de l’escola pública i el de la concertada i privada tenen les mateixes facilitats alhora de poder obrir un debat d’aquestes característiques?

Tot el professorat està emparat per la llibertat de càtedra i per tant, s’hauria de poder fer a tot arreu. De vegades s’ha trivialitzat amb la llibertat de càtedra i ara entenem per què la van incloure a la Constitució, sortint d’una dictadura. Jo no he de tractar l’1 d’octubre de la mateixa manera que la mestra de la classe del costat, perquè això és la llibertat de càtedra. Segur que hi haurà unes famílies que els agradarà més com ho fa la companya i a unes altres com ho faig jo, però, per exemple, quan un cirurgià entra a quiròfan, no hi entra tota la família de la pacient a dir-li talla per aquí o talla per allà. S’ha de donar peu a què la comunitat educativa participi, però al final qui està a l’aula amb les alumnes és la mestra. Hi ha hagut denúncies a centres públics i concertats, de fet, a la Seu d’Urgell mateix hi havia dues públiques i una concertada denunciades. De fet, totes les denúncies només són perquè ens agafi por i deixem de fer el que estem fent.

Quina és la clau de volta doncs?

S’ha de preservar el dret de l’alumnat a l’educació perquè sense llibertat tant la transmissió com la recepció de valors es desvirtua molt. Perd molta espontaneïtat i si no es pot parlar, tornarem a les cavernes de la dictadura.

Fa uns dies feies uns parlaments on deies que seguiríeu educant en el sentit crític, perquè era la vostra tasca. Això seguirà així passi el que passi?

Cadascú ha de fer el que li dicta la seva consciència, però ja et dic que en el meu cas seguirà sent així. Tinc una llicència sindical, però quan torni a les aules seguiré fent el que he fet sempre, encara que el 155 duri quinze anys. Si per això m’han de fer fora, que ho facin, però llavors no serà un acomiadament, sinó una purga de mestres. Perquè adoctrinar és transmetre a l'alumnat el que et dicta el poder que transmetis. El franquisme tenia la Formación del Espíritu Nacional i ara Albert Rivera vol que ensenyem la Constitució i para de comptar. Això ni és cultura, ni riquesa intel·lectual, ni democràcia.

linia verda

kaosenlaredcreative commons

Los clásicos, la enseñanza y la vida

linia verda

20 minutoscreative commons

Nueve de cada 10 profesores convive con situaciones de violencia en clase

Cursos para ser mejor profesor: más de 11.000 plazas 'online'

linia verda

publico

Universidad: Una sentencia pionera obliga al Gobierno a pagar un complemento salarial a los profesores universitarios interinos

Juan Pablo II de Alcorcón: Un colegio concertado de Madrid recomienda a sus profesoras vestir con "recato" y "modestia"

Acoso escolar: El 90 % de los profesores convive con situaciones de violencia en las aulas

linia verda

el confidencial

Lo que los españoles podemos aprender de los padres alemanes

Peleas, insultos... el 90% de los profesores vive situaciones de violencia en su colegio

Los libros que tienen que leer los invitados a Davos, según Gates y Zuckerberg

La guía maquiavélica para triunfar en una profesión y lo que desvela del empleo

Profesores jubilados, al rescate de las aulas: Muchos maestros no tienen claro su papel

linia verda

la informacion

linia verda

el huffington post

Polémica por las recomendaciones sexistas de un colegio de Madrid a sus profesoras

Un colegio concertado exige a sus profesoras vestirse con "pudor y modestia" (SÍ, EN 2018)

linia verda

USTEC demana que no es renovi el concert econòmic a les escoles que segreguen per sexes

Reclamen que l’import dels concerts es destini al personal educatiu

El sindicat d'ensenyament USTEC-STEs ha emès un comunicat en què demana al futur govern que apliqui la moció aprovada pel Parlament el 29 de juny i no renovi el concert als centres educatius que segreguen per sexes un cop acabi la vigència de la concertació educativa actual.

La plataforma considera antipedagògic aquest sistema educatiu: "No respecta els esforços per no confondre sexe amb gènere". USTEC-STEs assegura que la segregació escolar per sexes no permet treballar la prevenció de la violència masclista ni la normalització que pretén la llei LGTBI.

Aquests concerts afecten 16 centres a tot el territori i tenen un cost de 30 milions d'euros anuals. El sindicat reivindica que amb aquest import es podria ampliar en 750 docents la plantilla dels centres públics, una mesura que consideren que ajudaria a convertir els contractes de terç de jornada en contractes de mitja jornada.

El síndic de greuges actua d’ofici en el cas del professor empresonat de l’Escola Vedruna

linia vermella

la vanguardia

Sindicato USTEC pide retirar los conciertos a escuelas que segregan por sexos

El Sindicat de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC STEs) ha pedido hoy que el futuro Govern de Cataluña no renueve los conciertos a los centros que segregan por sexos y que apliquen la moción 140/XI sobre coeducación aprobada por el Pleno del Parlament el pasado Junio.

Dicha moción, aprobada el 29 de junio, insta a "no renovar ni conceder ningún concierto nuevo a ningún centro que haga escolarización segregada por sexos, una vez finalizada la vigencia del actual período general de concertación educativa".

El sindicato USTEC·STEs considera, en un comunicado, "inaceptable" la renovación de conciertos a centros tanto de educación infantil, como de secundaria obligatoria, bachillerato y ciclos formativos, que segregan por sexos y pide al futuro Govern que tenga presente que "los acuerdos tomados en el Parlament están para cumplirlos".

En su comunicado, aseguran que este tipo de educación "es antipedagógica y no respeta los esfuerzos que hacen para no confundir sexo con género y para trabajar la coeducación y contribuye a incrementar la segregación escolar".

Además, consideran que "no permite trabajar como toca la prevención de la violencia machista, contraviene todo lo que pretende la ley LGTBI, no permite trabajar todo lo necesario para erradicar el machismo y fomenta la disparidad de itinerarios formativos ya existentes entre hombres y mujeres".

A pesar de que estos conciertos, que tienen prevista su renovación este año, "tan solo afectan a 16 centros en toda Cataluña", tienen "un coste para el presupuesto del Departamento de 30 millones de euros", informa el comunicado.

Con esa cantidad, el sindicato estima que "se puede ampliar la plantilla de los centros públicos en 750 docentes", lo que coincide con "la demanda que hicieron todos los sindicatos de la mesa en el desarrollo del acuerdo del 31 de enero y que no fue aceptada para el curso 17-18 por el Departamento".

Cómo enseñar a los niños a amar la naturaleza

La Fiscalía pide 22 años de prisión para el exprofesor que confesó abusos sexuales en los Maristas

Comunidad investigará el lunes el menú y el agua de los niños con intoxicación alimentaria del colegio de Guadarrama

Broto apunta que la educación en igualdad es "fundamental" para acabar con la violencia machista

Al menos 62 alumnos del colegio público Villa de Guadarrama atendidos con síntomas de posible intoxicación alimentaria

Convocado el concurso "Letras por la igualdad" para alumnos de cuarto de ESO

¿Asaltarán las mujeres el Foro de Davos?

La Junta inicia 214 sanciones a concesionarias de comedor escolar y resuelve tres contratos en los últimos tres cursos

Algeciras acogerá el I Congreso Iberoamericano de Docentes en diciembre Supremo admite recurso de una asociación de interinos contra oferta de empleo

El niño de hielo

Mercalicante reparte más de 17 toneladas de fruta fresca en eventos en 2017

Las víctimas de la pedofilia crean una alianza internacional ante la inercia del Papa y otras noticias internacionales

Una exposición desmonta el prejuicio de la ropa que llevaban las víctimas de violaciones

Las muñecas hacen dieta y los héroes van al gimnasio

linia vermella

iac**

Comunicat sindical davant dels fets d’Argentina (11-1-18)

linia vermella

el diari de educaciocreative commons

La inclusió a la formació professional arriba als tribunals

Les urgències en l’educació 0-3: pal·liar el dèficit de places públiques i baixar ràtios

És el llibre de text un material o "el material"?

L'alfabetització digital per a la veritat i la llibertat

Roger Slee: “Els pares són els primers mestres, comunica’t amb ells”

linia vermella

diario educacióncreative commons

Conivencia y becas, algunas de las novedades legislativas para este año

2017, otro año perdido para la educación

Condición póstuma y educación

La justicia lleva la educación inclusiva a la Formación Profesional

¿Crisis de autoridad o crisis de poder?

Las violencias invisibles en la escuela

"La inclusión educativa es una herramienta para construir democracia"

linia vermella

ined21 creative commons

EL DRAMA DE LAS ALTAS CAPACIDADES EN ESPAÑA

AMOR: QUERER, ENAMORARSE Y AMAR

MIEDO Y LOS DIEZ TALENTOS EMPRENDEDORES

¿SON LOS OBJETIVOS DE DESARROLLO SOSTENIBLE UN RETO ALCANZABLE?

linia vermella

cadena ser

Una circular de un colegio de Madrid pide a las mujeres que vistan con pudor | Radio Madrid

Los sindicatos convocan más huelgas en la enseñanza pública no universitaria

Educación: Caballero: “El agua de los colegios nunca dejó de ser potable”

La mejor docente de España: "Uso la realidad aumentada y la gamificación en el aula"

Alicante: Vía libre para retirar el amianto de seis colegios más

León, la mejor cantera de profesores de toda España

Las AMPAS de Móstoles denuncian la falta de limpieza en los colegios públicos

Una madre denuncia un posible caso de acoso escolar en el Compañía de María

Programa Erasmus Elda: EL IES Monastil de Elda recibe de la Conselleria de Educación un reconocimiento al proyecto Erasmus+ “Stick Together”

“Los discapacitados intelectuales son el colectivo más marginado dentro de los que están marginados”

Las universidades valencianas de las mejores del mundo en...: De las mejores del mundo

El 90% de los profesores convive con situaciones de violencia en las aulas | Sociedad

"Seguimos negando los casos pero cuando hablamos de bullying, se trata de un proceso de victimización"

Tertulia de periodistas: Limpieza y códigos de vestuario de los colegios

La Junta toma medidas ante un posible caso de acoso sexual en la Escuela de Arte de Toledo

Uno de cada 10 alumnos asegura haber sufrido acoso escolar

Retirado un libro de texto por hablar de la "Corona catalano aragonesa”

Una alumna del IES El Tablero agredida por un compañero

La Universidad Popular de Valencia certifica por primera vez el A1 de valenciano

"Pareces una putita": los insultos de un profesor de guardería a los niños en clase

Salvem 0-3 considera las aulas públicas de 2 años competencia innecesaria |

Alumnos de un colegio público se llevan estufas de casa para soportar el frío en el comedor

Torquemada decide este mes si adopta la jornada continua

linia vermella

stpv **

STEPV inicia una roda de contactes sobre la Llei de Plurilingüisme (12-1-18)

linia vermella

mecd**

Benzo defiende que el videojuego es Cultura: “Representa la cultura del siglo XXI” - Ministerio de Educación, Cultura y Deporte (11-1-18)

El Ministerio de Educación, Cultura y Deporte convoca 12 ayudas para la realización de estudios de Máster en universidades de Estados Unidos (11-1-18)

El MECD y el INJUVE premian 40 trabajos de investigación a estudiantes en el XXX aniversario del Certamen “Jóvenes Investigadores” (12-1-18)

El Gobierno aprueba el Real Decreto por el que se moderniza y se mejora el funcionamiento del Observatorio Estatal de la Convivencia Escolar (12-1-18)

linia vermella

el punt avui

Els embats al model educatiu

El govern aragonès prohibeix un llibre de text fet a Catalunya perquè “manipula la història”

El govern, obligat a finançar les escoles bressol municipals

Canela | catedràtic de bioquímica i biologia molecular. facultat de biologia de la universitat de barcelona

Més enllà de ‘Wonder’

linia vermella

ara cat

Els atacs contra els nins tenen proporcions alarmants

Dificultats d'aprenentatge_altes capacitats

La vida segueix endavant

Tots tenen la grip

El ioga millora l’aprenentatge dels infants

I vosaltres, ja sou ‘cocos’?

La boira

Conta'm un conte

Més ‘likes’, més amics?

Parlem de sexualitat amb els fills

Els presos han d’entrar a classe? (David Cirici)

L’edat adequada i el perill dels canvis (Jaume Funes)

El valor de les institucions (M. Jesús Comellas)

Finestres d’oportunitat (Carlos González)

60 anys de Mortadel·lo

“No falta temps, sobren distraccions” (Francesc Orteu) Unes manualitats molt solidàries

‘Enamorats’ dels pares: Els complexos d’Èdip i d’Electra

linia vermella

segre

El 90% de docents viu situacions de violència a les aules

linia vermella

tv3

Condemnen la Generalitat a pagar 16 milions més per la retallada de les escoles bressol (12-1-18)

linia vermella

el pais

Vedruna no comunicó a Enseñanza la primera detención del profesor preso por abusos

Feminismo: La gran revolución

India: Maltratadas por tener la regla

Dos importantes accionistas presionan a Apple por la adicción de los menores al iPhone

“¿Doctor, esto es normal?”: Deja de preguntar y disfruta de tu crianza

Muere un niño de tres años por meningitis en la localidad malagueña de Archidona

Por qué ‘MasterChef Junior’ no es un programa para niños

Mi hijo no sabe lo que es una galleta: él es feliz desayunando garbanzos | Mamás y Papás

linia vermella

vilawebcreative commons

Save The Children exigeix una llei que protegeixi els menors dels abusos sexuals

Ribó obre una actuació d’ofici després de la detenció d’un professor de l’Escola Vedruna de Gràcia per abusos sexuals

El TSJC obliga la Generalitat a assumir el finançament de les escoles bressol d’una trentena de municipis

El govern d’Aragó ordena la retirada d’un llibre de text d’una editorial catalana per “manipulació de la història”

El govern d’Aragó fa retirar dels instituts un llibre de text d’una editorial catalana

AMPLIACIÓ:El govern de l’Aragó ordena la retirada d’un llibre de text d’una editorial catalana per “manipulació de la història”

Els Mossos detenen una jove a la Selva del Camp per l’ocupació del rectorat de la UAB el 2013

linia vermella

educacion 3

Visita virtual a las 7 maravillas del mundo sin salir de clase

10 claves para relacionarnos con nuestros alumnos con dificultades de aprendizaje en el aula

Fakebook: la red social para descubrir personajes históricos

10 cuentas de Twitter educativas que deberías seguir

35 webs para aprender inglés en Secundaria

Eduardo Alarcón, el español que enseña robótica y programación a los estudiantes chinos

linia vermella

abc

Nueva condena a la Generalitat por las subvenciones a guarderías

El yoga mejora el aprendizaje de los niños

Investigan si cerca de un centenar de niños ha sufrido una intoxicación en el comedor de su colegio

linia vermella

 

linia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra

mitjans de comunicacio

linia negra Recull de tots els mitjans de comunicació de la secció "Premsa" linia negra

eldiario escreative commons

linia verda

directacreative commons

linia verda

vilawebcreative commons

linia verda

criticcreative commons

linia verda

la mareacreative commons

linia verda

kaosenlaredcreative commons

linia verda

diagonal periodicocreative commons

linia verda

20 minutoscreative commons

linia verda

el diari de educaciocreative commons

linia verda

diario educacióncreative commons

linia verda

llibertatcreative commons

linia verda

raco catalacreative commons

linia verda

nacio digitalcreative commons

linia verda

nacio bergueda creative commons

linia verda

directe creative commons

linia verda

ined21 creative commons

linia verda

insurgente

linia verda

publico

linia verda

public

linia verda

europa press

linia verda

campus vivo

linia verda

agencia efe

linia verda

el confidencial

linia verda

el pais

linia verda

la informacion

linia verda

el huffington post

linia verda

abc

linia verda

el mundo

linia verda

el periodico

linia verda

cuadernos

linia verda

educacion 3

linia verda

aprendemas

linia verda

el economista

linia verda

diari del treball

linia verda

linia verda

cadena ser

linia verda

radio 4

linia verda

iac**

linia vermella

stes intersindical**

linia vermella

stpv **

linia vermella

stei**

linia vermella

gencat**

linia vermella

mecd**

linia vermella

la vanguardia

linia vermella

lleida al minut

linia vermella

hola lleida

linia vermella

ua1

linia vermella

diari tarragona

linia vermella

diari de girona

linia vermella

fem girona

linia vermella

ara girona

linia vermella

el punt avui

linia vermella

ara cat

linia vermella

ara balears

linia vermella

el nou

linia vermella

regio7

linia vermella

segre

linia vermella

catalunya press

linia vermella

isabadell

linia vermella

catalonia today

linia vermella

triangle

linia vermella

la tele catcreative commons

linia vermella

linia vermella

catalunya radio

linia vermella

rac 1

linia vermella

8tv

linia vermella

tv3

linia vermella

la sexta

linia vermella

cuatro

linia vermella

tve

linia vermella

telecinco

linia vermella

atena 3

linia vermella

atena 3

linia vermella

linia vermella

 

ALTRES MITJANS

1) Mitjans de Catalunya:

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

linia negra

fletxa verdaNúvol. El digital de cultura

linia negra

fletxa verdaComunicació 21

linia negra

fletxa verda Hola Lleida [Lleida]

linia negra

fletxa verdaXip/tv

linia negra

fletxa verda Empordà [Empordà]

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda Via Empresa

linia negra

fletxa verda Tot Sant Cugat [Sant Cugat]

linia negra

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verdaDiari Català

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda Radio Rubí

linia negra

fletxa verda Tot Lleida

linia negra

fletxa verdalliureimillor.cat

linia negra

fletxa verda Rosa Sensat

linia negra

fletxa verda Diari de Vilanova

linia negra

fletxa verdaLleida diari

linia negra

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Social.cat. Acció social a Catalunya

linia verda

fletxa verda La vila [Salou]

linia verda

fletxa verda Anoia diari [Anoia]

linia verda

fletxa verda El Temps

linia verda

fletxa verda Diari de Terrassa [Terrassa]

linia verda

fletxa verdaDiari Més [Reus]

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Lliure i millor.cat

linia verda

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda Valls Diari [Valls]

linia verda

fletxa verda Mèdia.cat

linia verda

fletxa verda Cerdanyola.info [Cerdanyola]

linia verda

fletxa verdaTele Ponent:

linia verda

fletxa verdaRàdio Terra

linia verda

fletxa verda Ràdio Premià de Mar

linia verda

 

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda Comunicació 21

linia vermella

fletxa verda FAVB Fed. d'associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verdaDiari Català

linia vermella

fletxa verdaAnoia diari [Anoia]

linia vermella

fletxa verda Bon dia (Lleida)

linia vermella

fletxa verdaTerrassa digital [Terrassa]

linia vermella

fletxa verda Lleida.com [Lleida]

linia vermella

fletxa verda Ebre Digital

linia vermella

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

Contadorlinia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda ContraInfo.cat [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda FAVB. F. d'associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verdaGirona notícies

linia vermella

fletxa verda marfanta.com

linia vermella

fletxa verda Radio Calella [Calella]

linia vermella

fletxa verda El Nacional

linia vermella

fletxa verda Cat Zona

linia vermella

fletxa verda Núvol

linia vermella

2) Mitjans de la resta dels Països Catalans:

fletxa verda Levante-EMV [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Torrent [Torrent]

linia negra

fletxa verda La veu [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaMallorca Zeitung [Mallorca]

linia negra

fletxa verda Nou Diari [Eivissa i Formentera]

linia negra

fletxa verda Diario Información (Alacant)

linia negra

 

fletxa verdaLas Provincias [País Valencià]

linia verda

fletxa verda Periódico Santa Pola [Santa Pola]

linia verda

fletxa verdaNúvol digital

linia verda

fletxa verdaDiario de Ibiza [Eivissa]

linia verda

fletxa verda d Balears

linia verda

fletxa verda Ràdio Mallorca

linia verda

 

fletxa verdaLa Verdad [Múrcia y Alicante]

linia vermella

fletxa verda Información.es [Alacant]

linia vermella

fletxa verda DBalears [Illes Balears]

linia vermella

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda Mallorca diario

linia vermella

 

3) Mitjans de l'estat espanyol:

fletxa verda EcoRepublicano

linia negra

fletxa verda DisoPress. Agencia de prensa y difusión social

linia negra

fletxa verda InfoLibre. Información libre e independiente

linia negra

fletxa verda Viento Sur

linia negra

fletxa verda Terra

linia negra

fletxa verdaLibreRed

linia negra

fletxa verda DICYT. Difusión de la ciencia y la tecnología

linia negra

fletxa verda Magisterio*

linia negra

fletxa verda Expansión

linia negra

fletxa verda Tercera Información

linia negra

fletxa verda Agencia SINC

linia negra

fletxa verda El Comercio (Asturias)

linia negra

fletxa verda AndaluciaInformación [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario Sur [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Zamora [Zamora]

linia negra

fletxa verda Diario de Sevilla [Sevilla]

linia negra

fletxa verdaLa Nueva España [Asturias]

linia negra

fletxa verdaNaiz [Euskalerria]

linia negra

fletxa verda Diario de Soria [Soria]

linia negra

fletxa verda La Voz Digital [Cádiz]

linia negra

fletxa verda Diario de Cádiz [Cádiz]

linia negra

fletxa verda El Día [Islas Canarias]

linia negra

fletxa verda El Español

linia negra

fletxa verda El plural

linia negra

fletxa verda La bolsa

linia negra

fletxa verda La Cerca (Castilla La Mancha)

linia negra

fletxa verda Diario de León

linia negra

fletxa verdaDiario de noticias (Navarra)

linia negra

 

fletxa verda Kaos en la red

fletxa verda Fotomovimiento. Testimonio fotográfico

linia verda

fletxa verda LaHaine.org. Proyecto de desobediencia inform.

linia verda

fletxa verda Nodo50.org. Contrainformación en red

linia verda

fletxa verda Cope

linia verda

fletxa verda DeCine21. Estrenos de cine

linia verda

fletxa verda España Notinent

linia verda

fletxa verdaPortal Clásico. Cult. clásica, historia y mitología

linia verda

fletxa verdaCinco Días. Diario de economía

linia verda

fletxa verda Mas 24

linia verda

fletxa verdaÚltimo cero

linia verda

fletxa verda Mundiario. Diario de análisis y opinión.

linia verda

fletxa verda Diario de Burgos [Burgos]

linia verda

fletxa verda El Norte de Castilla [Castilla y León]

linia verda

fletxa verdaFaro de Vigo [Vigo]

linia verda

fletxa verda La Opinión [Coruña]

linia verda

fletxa verda El Digital de Castilla y la Mancha [Castilla y la M]

linia verda

fletxa verdaAlbacete Abierto [Albacete]

linia verda

fletxa verda El Comercio [Asturias]

linia verda

fletxa verdaCanarias 7 [Islas Canarias]

linia verda

fletxa verdaSur.es [Málaga]

linia verda

fletxa verda El Correo [Bizkaia y Álava]

linia verda

fletxa verda La Gaceta de Salamanca [Salamanca]

linia verda

fletxa verda La Opinión de Málaga [Málaga]

linia verda

fletxa verda La Rioja

linia verda

fletxa verda estrella digital

linia verdafletxa verda Yahoo.es

linia verda

fletxa verda Periodista digital

linia verda

fletxa verda Diario de Córdoba

linia verda

fletxa verdaeitv.eus. (Euskadi)

fletxa verda La República

linia vermella

fletxa verda Madrilonia

linia vermella

fletxa verda Periodismo Humano

linia vermella

fletxa verda Nueva Tribuna

linia vermella

fletxa verda Nosotras.com

linia vermella

fletxa verdaOnda Cero

linia vermella

fletxa verda La Razón

linia vermella

fletxa verda Rebelión

linia vermella

fletxa verda Te Interesa

linia vermella

fletxa verda El Boletin. Diario de Actualidad y Finanzas

linia vermella

fletxa verda Asturias 24

linia vermella

fletxa verda clm24.es [Castilla la Mancha]

linia vermella

fletxa verda Hoy.es [Extremadura]

linia vermella

fletxa verda Andalucesdiario.es [Andalucía]

linia vermella

fletxa verdaLa Voz de Galicia [Galicia]

linia vermella

fletxa verda Madrid Actual [Madrid]

linia vermella

fletxa verdaILeón [León]

linia vermella

fletxa verdaEl Faro Digital [Ceuta y Melilla]

linia vermella

fletxa verda MadridPress [Madrid]

linia vermella

fletxa verda Diario de Navarra [Navarra]

linia vermella

fletxa verda Diario de León [León]

linia vermella

fletxa verda El Diario Vasco [Euskadi]

linia vermella

fletxa verdaBroadly

linia vermella

fletxa verdaLa crónica

linia vermella

fletxa verda Economia digital

linia vermella

fletxa verda La voz de Cádiz

linia vermella

fletxa verda Deia (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda El obrero.es

linia vermella

fletxa verda Berria (Euskadi)

4) Mitjans de la resta del món:

fletxa verda La Tercera [Chile]

linia negra

fletxa verda Diario de México [México]

linia negra

fletxa verdaRunRunes [Venezuela]

linia verda

fletxa verda EdWeek [EEUU]

linia verda

fletxa verda Clarín [Argentina]

linia vermellafletxa verda La Nación (Argentina)

linia vermella

 

 

Llegenda:

*: Noticia per a subscriptors.

**: Altres: noticies d'altres sindicats, departament de premsa de l'administració, etc.

creative commons: Aquest mitjà publica els seus continguts sota una llicència Creative Commons.

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:36 (11)