ustec

recull de premsa

linia negra Dilluns 5-3-2018 linia negra

Directe.cat: El sindicat majoritari de l'ensenyament crida a fer vaga de 24 hores el 8 de març

El Nacional: El principal sindicato de maestros se adhiere a la huelga feminista del 8 de marzo

El Nacional: El principal sindicat de mestres s'adhereix a la vaga feminista del 8-M

El sindicat de mestres USTEC STEs, el principal del sector i que forma part de l'organització Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC), han fet una crida a sumar-se a la vaga general feminista del 8 de març en l’àmbit d’ensenyament. “En ensenyament som un 75% de dones treballadores, és important que totes les treballadores de l’ensenyament ens hi sumem a aquesta vaga”, diu Teresa Esteve, de la Secretaria de la Dona d’USTEC-STEs. Els representants dels mestres defensen que cal fer visible en l'àmbit de l'ensenyament la precarietat laboral que encara s’evidencia, la necessitat de canvis de rols en el sistema patriarcal i prevenir la violència masclista.

Per això fan una crida a la participació de tot el professorat, amb una convocatòria de 24 hores reivindicativa en l’àmbit escolar, per poder evidenciar el paper de les dones en tots els àmbits de la vida. “Les dones hem d’aturar l’activitat, i són els homes que hauran d’assumir aquests rols i repartir-se les tasques”, afirma Esteve.

Aquest any la jornada és més reivindicativa que informativa, perquè “s’han de restablir nous models i serveis que siguin reals i senzills”, segons Esteve. Creuen fermament que la solució és la coeducació perquè això canviï, i per fer-ho “hauria d’haver-hi un professor de coeducació en tots els centres educatius, ja que a partir de la coeducació és d’on podem canviar tots aquests rols i estereotips de gèneres”.
Vaga internacional

L’any passat ja va haver-hi algunes aturades simbòliques. El que es farà aquest any és una vaga internacional. Això ha anat evolucionant a través de la feina de les feministes i pel moviment feminista, “moviment que s’ha eixamplat, perquè s’estan fent visibles moltes injustícies”, diu Mireia Valentin, de la Secretaria de la Dona. Avui en dia les dones tenen diferents recursos i diferents organismes on poden anar a denunciar aquestes desigualtats. La vaga és per “reivindicar des dels assetjaments més greus, de sang, fins als més lleus, de miradetes i tocaments”, diu Valentin, “les dones ens havíem de plantar i fer una vaga general, el 8 de març, que és el nostre dia simbòlic”.

Des de la Secretaria de la Dona del sindicat exposen recursos didàctics per poder treballar a l’aula, pel dia 8 de març, el doctorat ha arribat a propostes educatives amb una “visió més de gènere”. El que volen és ensenyar als alumnes que les vagues tenen un sentit i un objectiu i són per millores, sobretot, en igualtat.

Girona Noticies: Ustec·Stes llama al profesorado a una huelga de 24 horas el 8 de marzo

Finanzas.com: USTEC-STEs critica aumento de desigualdades laborales con motivo del 8 marzo

AlDia.cat: Ustec·Stes insta el professorat a una vaga de 24 hores el 8 de març

Ondacero: ONDACERO RADIO | Notícies migdia

Diari de Sant Quirze: El Vallès Occidental se suma a la Vaga General Feminista

La convocatòria nacional s’ha realitzat per part de sindicats com la COS, la CGT, la CNT o l’USTEC, mentre que els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han decidit convocar només aturades de dues hores.

Del Camps: «S'està aconseguint que la paraula feminisme sigui Trending Topic gràcies a la vaga del 8 de març»

Tot plegat parteix d'una idea realitzada ja a l'Argentina i que l'any passat va sumar prop de 50 països. A l'Estat espanyol al 2017 no va acabar de convèncer, però el passat mes de gener els sindicats CGT, CNT i IAC van registrar per enguany la convocatòria legal de vaga general. A més, s'hi han sumat altres sindicats com la COS o Co.Bas.

Directe.cat: El president de 'Profesores por el Bilingüismo' denunciat per afinitats amb l'extrema dreta, homòfob i masclista

D'altra banda, el president de l’Observatori contra l’Homofòbia de Catalunya (OCDH) ha mostrat el seu suport als alumnes i s'ha posat a la seva disposició. Al seu torn,  el portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, ha dit a ‘El Món’ que “té tot el dret a ser espanyolista, si exposa la seva visió política amb respecte". El problema és que sembla que no ho fa.

El Dimoni (Gironès): Sindicalistes a l’Institut Santa Eugènia

ara cat

El sindicat majoritari en l'ensenyament demana a les mestres fer vaga el 8 de març

El sindicat de l'ensenyament de Catalunya USTEC-STEs ha cridat aquest dilluns les dones treballadores del sector educatiu a participar de manera activa en la vaga general feminista del pròxim 8 de març. L'USTEC, membre de la Intersindical Alternativa de Catalunya, considera que la predominança de la dona en el sector educatiu fa especialment necessari que les mestres se sumin a la convocatòria de vaga. "En l'ensenyament hi ha una presència molt important de dones -ha dit Teresa Esteve, secretària de la dona d'USTEC-, i per aquesta raó cal que facin visible la seva precarietat amb una aturada de 24 hores".

El sindicat majoritari en l'ensenyament denuncia una bretxa salarial "encoberta" al sector i l'existència d'un sostre de vidre per a les dones que els dificulta la promoció laboral. Teresa Esteve ha criticat que les últimes retallades "han fet involucionar els avenços en matèria social que s'havien anat aconseguit pel que fa a la conciliació", uns drets que ara, segons la secretària, són "paper mullat".

Entre altres situacions, l'USTEC denuncia que les baixes per lactància no es cobreixin amb personal, fet que augmenta la culpabilització de la dona en l'entorn laboral i produeix que només el 0,3% de les docents la demanin. També critica que, quan s'adjudiquen les vacants per un càrrec, si una treballadora està gaudint de les 16 setmanes de permís de maternitat, no té dret a ser nomenada per cobrir la vacant un cop acabi aquest període.

El sindicat ha insistit també a demanar que la coeducació sigui una prioritat per al departament d'Ensenyament de la Generalitat, amb la intenció de fer front al sistema patriarcal i prevenir les violències masclistes. "Cal educar des de la diversitat, amb igualtat d'oportunitats i per combatre la violència masclista", ha dit Teresa Esteve, que ha destacat la importància de l'educació per canviar els rols de gènere.
Serveis mínims

En tant que vaga general, l'aturada de 24 hores del 8 de març es convoca tant per a homes com per a dones. Tot i això, els col·lectius feministes convocants demanen que els serveis mínims siguin assumits pels homes. "També en aquelles feines que no són remunerades", han afegit des de l'USTEC.

Teresa Esteve ha reconegut que serà "difícil" que els homes portin a terme la totalitat dels serveis mínims en l'àmbit escolar, ja que només representen el 25,5% del personal docent. Tot i això, l'USTEC ha insistit a vindicar tots els treballs de les dones en la societat i fer passar el 8 de març d'una jornada commemorativa a una reivindicativa.

La manifestació feminista a Barcelona està convocada per a aquest dijous a les 18.30 h del vespre a l'encreuament entre l'avinguda Diagonal i el passeig de Gràcia, des d'on es dirigirà cap a plaça Catalunya. L'USTEC, però, ha assenyalat el seu suport a totes les marxes convocades des dels col·lectius feministes que s'uniran a la gran manifestació al centre de la capital catalana.

linia verda

USTEC-STEs se suma a la vaga feminista del 8 de març

USTEC-STEs se suma a la vaga feminista del 8 de març

El sindicat CGT també secunda aquesta aturada de 24 hores, mentre que UGT i CCOO proposen una vaga laboral de dues hores

USTEC-STEs se suma a la vaga feminista del 8 de març. El sindicat majoritari en ensenyament crida els docents a no treballar durant tot el dia i afegir-se a les reivindicacions contra les desigualtats entre homes i dones. S'apunta a la convocatòria de la Confederació General del Treball (CGT), qui també se suma a l'aturada general de 24 hores. Altres sindicats com la Unió General de Treballadors (UGT) i Comissions Obreres (CCOO) han proposat fer vaga laboral el 8-M durant només de dues hores.

Teresa Esteve, membre de la Secretaria de la Dona d'USTEC, explica que, sempre que sigui possible, els homes haurien d'assumir els serveis mínims, un fet complicat, perquè el 75 % del personal docent són dones. Des del sindicat demanen polítiques "reals i específiques" per combatre el sostre de vidre, és a dir, les limitacions que tenen actualment les dones per ascendir en la seva carrera professional. "No som un dels eixos prioritaris del Departament d'Educació", ha lamentat Esteve. Les reivindicacions d'USTEC-STes coincideixen amb les de la CGT, sindicat que reclama més inversió per lluitar contra la discriminació.

Alguns sindicats minoritaris dubten sobre la vaga del 8-M

El Sindicat de Professors de Secundària (aspepc·sps) dubta que la vaga feminista sigui la solució per resoldre els problemes de desigualtat actuals que poden haver-hi en l'àmbit d'ensenyament. Xavier Massó, secretari general del sindicat, considera que la discriminació entre homes i dones "no existeix normativament a l'ensenyament públic", tot i que en poden aparèixer casos puntuals. L'agrupació no se suma a l'aturada general, però defensa les reivindicacions "perfectament raonades" i s'hi solidaritza. "Això sí, donem llibertat als docents perquè facin vaga si volen secundar-la", han explicat a betevé.

Altres sindicats independents com l'Associació Nacional de Professors Estatals Sindicat Independent (ANPE) encara no han decidit s'afegeixen a la convocatòria de vaga. Des de l'ANPE lamenten la manca d'acord entre sindicats i centres per acordar una convocatòria de vaga única. "Tenim la percepció que no s'ha treballat massa la vaga, i aquesta vaga s'ha de treballar", han dit a betevé. En la mateixa línia que el Sindicat de Professors de Secundària, apunten que "no hi ha discriminació entre homes i dones a ensenyament".

Tot i això, des de Barcelona Activa destaquen que la discriminació de gènere, com la bretxa salarial, existeix inclús en àmbits molt feminitzats com l'educació.
El 8-M, la primera gran vaga feminista a l'estat

La convocatòria de l'aturada general l'haa fet el col·lectiu 8-M i pretén fer una vaga completa de 24 hores. Està en marxa a més de 150 països del món i vol paralitzar les feines desenvolupades per les dones: des de l'àmbit domèstic, del consum, l'escolar i les tasques de cura a la societat i a la família.

Els motius i el seguiment de la vaga han arribat a la política municipal. L'aturada feminista té el suport de tots els grups de l'Ajuntament, excepte Ciutadans i PP.

A banda de l'ensenyament i la política, aquesta vaga es secundarà en diversos àmbits del món laboral, com el periodístic. Entre els col·lectius i els ciutadans que s'han adherit a aquesta vaga hi ha 5.200 dones periodistes, que van signar un manifest per denunciar el masclisme en el sector.

linia verda

vilawebcreative commons

AMPLIACIÓ:El sindicat majoritari de l’ensenyament crida a fer vaga de 24 hores el 8 de març

El sindicat majoritari en l’ensenyament, USTEC-STEs, crida a fer vaga de 24 hores el 8 de març i a sumar-se a les reivindicacions del moviment feminista. USTEC-STEs -que forma part de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)- denuncia una bretxa salarial “encoberta” al sector i el sostre de vidre, que dificulta la promoció de les dones, i demana que la coeducació sigui una prioritat per fer front al sistema patriarcal i prevenir les violències masclistes. La vaga del 8 de març no és només laboral, sinó també de consum i de cures per visibilitzar tots els treballs de les dones en la societat, també els que no són remunerats. Teresa Esteve, de la Secretaria de la Dona d’USTEC-STEs-IAC, ha assenyalat que si en un centre el gruix del personal decideix sumar-se a la vaga, s’ha d’intentar que els homes assumeixin els serveis mínims, perquè les dones puguin fer vaga, si bé ha apuntat que serà “difícil”, ja que la majoria del personal docent són dones (74,5% segons dades del curs 2016-2017).

El Consell Nacional de la IAC va aprovar sumar-se a la demanda del moviment feminista i convocar vaga de 24 hores el 8 de març, en el marc d’una campanya internacional impulsada per col·lectius que lluiten per la igualtat entre dones i homes. USTEC-STEs crida tot el personal treballador de l’ensenyament a fer vaga general, ja que no seria legal convocar les dones i els homes no. Amb tot, la crida del moviment feminista va dirigida especialment a les dones per visibilitzar que sense el seu treball, també el no remunerat, “es para el món”. En un sector en què la majoria del personal són dones, USTEC-STEs denuncia que els canvis normatius i les retallades pressupostàries han deixat “en paper mullat” avenços socials i de conciliació i demana “trencar amb les jerarquies establertes” que “dificulten la promoció” -el que es coneix com a sostre de vidre- i que suposen una “discriminació salarial encoberta”, segons Esteve. El sindicat critica que, en el desenvolupament de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), els nomenaments per ocupar un lloc de treball públic “han deixat de ser objectius i transparents”. Esteve ha afirmat que realitzar una entrevista prèvia pot impedir que una dona obtingui una feina pel fet d’estar embarassada o de voler disposar d’una reducció de jornada per tenir cura d’un fill o d’un altre familiar. USTEC-STEs també denuncia que les dones amb un contracte laboral (personal laboral) que gaudeixen de les sis primeres setmanes obligatòries del permís de maternitat no tenen dret a ser nomenades per a una vacant o substitució. També critica que, amb l’actual normativa d’adjudicacions d’estiu, una dona a la qual s’assigna un contracte a 1 de setembre i està de permís de maternitat o ha parit l’1 de setembre, i no compleix els tres requisits (vacant l’any anterior, mateix servei territorial i tipus de jornada) no te relació contractual amb el departament fins que acabi el permís. El sindicat denuncia que aquest trencament del vincle suposa, entre altres, la pèrdua d’ajudes, com ara la de la mare treballadora. Per tot això consideren que en els moments vitals com la maternitat o les cures a familiars s’evidencien les dificultats de les dones per accedir a un lloc de feina o promocionar-se. Amb la vaga general, el sindicat majoritari de l’ensenyament vol fer visible la precarietat i la vulnerabilitat laboral i social de les dones, així com la necessitat de canviar els rols per fer front al sistema patriarcal i de disposar dels recursos materials i humans perquè les dones puguin fer efectius tots els permisos i drets. Específicament en el sector, USTEC-STEs insta el Departament d’Ensenyament a impulsar accions formatives en matèria de coeducació perquè sigui un eix vertebrador en el currículum educatiu, imprescindible per educar en la diversitat, potenciar la igualtat real d’oportunitats i prevenir les violències masclistes. En aquest sentit, USTEC-STEs rebutja qualsevol tipus de concert a escoles que segreguen per sexe. El sindicat reclama que les cures no suposin un problema organitzatiu als centres docents ni que impedeixin accedir a llocs de treball, ni es vegin afectades les pensions en deixar de cotitzar. També demana continuar treballant en l’aplicació efectiva dels protocols d’assetjament. Jornada reivindicativa amb convocatòria d’aturades i de vagaSeguint l’estela d’altres països, el 8 de març d’enguany vol deixar de ser una jornada més commemorativa del Dia Internacional de les Dones i passar a ser reivindicativa amb una aturada que evidenciï els treballs i els papers de les dones en tots els àmbits, laboral, estudiantil, de consum i de cures. El moviment feminista insta els homes a assumir els serveis mínims o les cures precisament per mostrar els rols de les dones. Mireia Valentí, també de la Secretaria de la Dona d’USTEC-STEs-IAC, ha assenyalat que s’estan fent “visibles moltes de les injustícies que les dones pateixen des de fa segles” i ha destacat que el treball de diferents col·lectius ha desembocat en aquesta jornada de vaga en un moment en què el moviment feminista s’ha eixamplat. En l’àmbit laboral, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han convocat aturades de dues hores per torn mentre que sindicats minoritaris -com la CGT, CNT, Intersindical-CSC o la IAC- han ampliat la convocatòria a 24 hores. Al llarg de la jornada del 8 de març, estan previstes activitats i mobilitzacions arreu de Catalunya. La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18:30h.

#EnsAturem: tot allò que cal saber sobre la vaga feminista del 8-M

Ja fa anys que els col·lectius feministes parlen de fer una vaga de dones el 8 de març per a reivindicar el treball femení i lluitar contra l’escletxa salarial, que avui dia encara és del 23%. Aquesta vegada, la proposta ha reeixit i sindicats com ara CGT, CNT, USTEC, SEPC CCOO, UGT, COS i la Intersindical CSC han convocat una vaga de dones impulsada per les bases del moviment feminista i secundada per treballadores de diferents àmbits com ara la cultura, l’educació o el periodisme.

Un dia complet de vaga o només dues hores?
Alguns sindicats, com ara UGT o CCOO, han proposat de fer una vaga de només dues hores per torn.

La majoria de sindicats, però, defensen la vaga de vint-i-quatre hores. ‘És important que la vaga sigui d’un dia complet perquè les dones tenim horaris molt diversos i seria difícil de quadrar les dues hores per torn’

Per què una vaga d’estudiants?
Sindicats del món de l’ensenyament, com SEPC o USTEC, també s’han adherit a la convocatòria. Per què? De quina manera són discriminades les dones en aquest àmbit? L’escola, pel poder transformador que té, és on la lluita per la igualtat hauria d’adquirir més força. La transmissió de valors que la fomentin per part del professorat i l’esforç per fer visibles les aportacions de les dones al coneixement són dos factors clau per a impulsar el feminisme des dels centres educatius. Ensenyar a les nenes que poden tenir les mateixes oportunitats laborals que els nens i que no hi ha cap ofici a què no puguin aspirar és un altre objectiu encara més important de l’ensenyament.

Però aquestes fites encara no s’han complert o s’han complert parcialment. Malgrat la introducció de la dona en el món universitari i laboral aquestes darreres dècades, moltes carreres continuen masculinitzades i la presència de les dones en els llibres de text és minúscula: tan sols el 7,5% dels referents científics i culturals d’aquests llibres són dones. La vaga femenina d’estudiants pretén posar sobre la taula aquestes mancances. Així doncs, les dones són encoratjades a no assistir a classe el 8 de març. En cap cas aquesta decisió hauria de tenir conseqüències a les seves qualificacions (ni a l’ensenyament secundari ni en l’àmbit universitari). ‘Si hi ha un examen previst aquell dia, cal canviar-lo o donar l’opció a les estudiants de fer-lo un altre dia’, explica Teresa Esteve, membre del secretariat de dones d’USTEC.

Els sindicats de la funció pública alerten de la paràlisi a l’administració pel 155

Els sindicats de la funció pública han alertat de la paràlisi a l’administració com a conseqüència de l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. Així ho han explicat a l’ACN representants d’UGT, CCOO, IAC Catac i la Intersindical CSC, alertant també que els efectes encara es veuran més en els mesos vinents.

La secretària general d’IAC Catac, Assumpta Barbens, apunta també a una afectació en l’àmbit normatiu ja que diferents proposicions de llei ‘van decaure per la convocatòria unilateral d’eleccions per part del govern espanyol’. Ha afegit que hi ha afectacions pel que fa a personal perquè hi ha processos de selecció ‘aturats’ i ha lamentat la situació general que viu l’administració pública.

Des d’IAC Catac coincideixen en alertar sobre els efectes en les subvencions, ajuts i endarreriment en pagaments al Tercer Sector. Entre d’altres, ha posat com a exemple el ‘desenvolupament molt alentit’ de la renda garantida de ciutadania. ‘Nosaltres creiem que el 155 ja no hauria d’existir, s’han fet eleccions i creiem que ja hi ha totes les garanties que ells demanaven’, ha argumentat.

Des d’IAC Catac, Barbens considera que ‘hi ha condicions per constituir un govern’ però ha rebutjat opinar sobre una qüestió que ha dit que recau en el parlament. ‘Els treballadors necessitem un govern perquè l’administració pugui funcionar amb normalitat’, ha manifestat.

linia verda

eldiario escreative commons

Rajoy ha recortado las becas universitarias en 332 euros de media en cinco años de gobierno

"No me dan una beca por ser demasiado pobre"

La justicia obliga a la Comunidad de Madrid a explicar por qué ha masificado las aulas

linia verda

el diari de educaciocreative commons

Les direccions i la seva responsabilitat en la matriculació

Aprendre gestió emocional i relacional des de joves: clau per trencar amb l’estigma en salut mental

L’educació per a la participació a l’escola: moda o convenciment?

Un projecte sorgit d’una FP Bàsica obté el primer premi dels Mobile Learning Awards

Els docents lamenten falta de temps i recursos per innovar a l'aula, segons l'Edubaròmetre Educac: un pas endavant cap a l'educació mediàtica

Comencen les proves externes de tercer de primària amb una forta crida al boicot per quart any consecutiu

Alumnes sords, els estem escoltant?

linia verda

europa press

Ustec·Stes llama al profesorado a una huelga de 24 horas el 8 de marzo

linia verda

la vanguardia

Ustec·Stes llama al profesorado a una huelga de 24 horas el 8 de marzo

El sindicato mayoritario de profesores Ustec·Stes ha llamado este lunes a una huelga de 24 horas para sumarse a las reivindicaciones del movimiento feminista del 8 de marzo, resaltando que un 75% del personal docente en Catalunya son mujeres.

Ustec·Stes ve imprescindible una movilización amplia de todos los sectores laborales para visibilizar las desigualdades, ante unas leyes que "no son suficientes".

La secretaria de la Mujer de Ustec·Stes, Teresa Esteve, ha asegurado a Europa Press que es necesario visibilizar las desigualdades y discriminaciones que sufre la mujer con unas medidas y unos recortes que las "precarizan" cada vez más.

Ha lamentado que medidas como el despliegue de la Ley de Educación de Catalunya (LEC), con la entrevista para acceder a un puesto de trabajo o la normativa de adjudicaciones de verano, afectan especialmente a las mujeres: "Hay motivos suficientes para la huelga", ha subrayado.

Esteve ha asegurado que la brecha salarial de las docentes en la enseñanza pública se abre cuando se asumen labores como los cuidados y los permisos maternales que "de forma encubierta impiden" la promoción, formándose un techo de cristal.

Ha llamado a todo el personal educativo a que se sume a la huelga y que los hombres asuman, en la medida de lo posible, los servicios mínimos en la educación, así como el resto de labores.

Ustec·Stes, incluida en la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) que ha convocado huelga, ha abogado por la coeducación como herramienta indispensable para prevenir la violencia machista, educar en la diversidad y potenciar la igualdad real de oportunidades.

linia vermella

Estudiants denuncien l'homofòbia i el masclisme d'un professor ultra

USTEC defensa l'expressió respectuosa d'idees polítiques

Pel que fa al punt de vista amb què el professor explica les classes, però, la situació és més complicada. El portaveu del sindicat USTEC, Ramon Font, ha dit en declaracions a ‘El Món’ que “una cosa és l’actitud delictiva amb comentaris que poden acabar als tribunals, i l’altra és que ell doni la seva visió de la història d’Espanya i que faci comentaris de la situació política”. Font sosté que “si es fa amb respecte” no hi ha res a denunciar perquè cal respectar la llibertat de càtedra, un aspecte que el sindicat defensa. “Té tot el dret a ser espanyolista, si exposa la seva visió política amb respecte, de la mateixa manera que no explica igual la història Pierre Vilar que Ricardo de la Cierva”, diu Font.

El portaveu sindical ha dit que no es pot objectar una visió espanyolista de l’1-O, en canvi, “si fa comentaris homòfobs pot ofendre gent del grup”. Font defensa la “llibertat de càtedra” i apunta que “que hi hagi professors de dretes i d’esquerres és el més normal del món”. El representant sindical insisteix en què “si no incorre en ofenses a minories, la feina del professor és explicar la història com li sembli”, que sí veu problemàtic en canvi que es facin comentaris homòfobs o xenòfobs.

linia vermella

rac 1

El sindicat majoritari de mestres crida a secundar la vaga feminista de dijous

El sindicat majoritari de mestres se suma a la vaga feminista de dijous 8 de març. Malgrat que tres de cada quatre treballadors en l’ensenyament són dones, USTEC denuncia que encara hi ha moltes desigualtats. Per exemple, les dones acostumen a demanar les reduccions de jornada per fer-se càrrec dels fills i això els repercuteix en el sou i les cotitzacions.

El curs passat, gairebé un 24% de les professores van demanar un permís d’hospitalització d’un familiar, mentre que en el cas dels homes només ho van fer el 6%. O en el cas dels permisos de lactància, que el van demanar un 0,3% de les dones i un 0,01% dels homes.

A més, segons USTEC algunes mesures introduïdes últimament perjudiquen les professores embarassades. Per exemple, en l’entrevista personal en el nou decret de plantilles o l’adjudicació de places a l’estiu, en el cas de les interines.

Si en aquell moment estan de baixa de maternitat, no cotitzen fins que no s’incorporen a la plaça. N’ha parlat la portaveu de la Secretaria de Dones del sindicat, Teresa Esteve.

A nivell d’ensenyament, que sembla que a l’administració pública la bretxa salarial no sigui tan ampla, sí que quan ens trobem amb situacions de canvis vitals com la maternitat, aquí s’evidencia més la bretxa o l’impediment per accedir a càrrecs

Tot i que criden a la vaga tant professores com professors, USTEC demana que els serveis mínims a les escoles i instituts els cobreixin els homes.

linia vermella

diari tarragona

«La nostra escola és una eina de cohesió social» (1-3-18)

Somescola està format per més de mig centenar d’entitats cíviques, culturals i de l’àmbit educatiu, com Òmnium Cultural, CIEMEN, Plataforma per la Llengua, la Fundació Bofill i el sindicat d’Ensenyament USTEC-STEC.

linia vermella

diari de girona

La primera vaga de les dones

La convocatòria oficial neix de centenars d'associacions feministes. Els sindicats van avalar la proposta i les aturades ja estan convocades. Hi ha dues vies per secundar-les: d'un costat, la Intersindical Alternativa van formalitzar davant de Treball la convocatòria de 24 hores.

La majoria de noies matriculades a FP fan estudis d'imatge personal i dels sectors tèxtil o sociocultural

Més de 80.000 alumnes catalans comencen les proves de tercer de Primària

linia vermella

el punt avui

El sindicat majoritari de l’ensenyament crida a fer vaga el 8 de març

El sindicat majoritari en l’ensenyament, USTEC-STEs, crida a fer vaga de 24 hores el 8 de març i a sumar-se a les reivindicacions del moviment feminista. USTEC-STEs -que forma part de la Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC)- denuncia una escletxa salarial “encoberta” al sector i el sostre de vidre, que dificulta la promoció de les dones, i demana que la coeducació sigui una prioritat per fer front al sistema patriarcal i prevenir les violències masclistes.

La vaga del 8 de març no és només laboral, sinó també de consum i de cures per visibilitzar tots els treballs de les dones en la societat, també els que no són remunerats. Teresa Esteve, de la Secretaria de la Dona d’USTEC-STEs-IAC, ha assenyalat que si en un centre el gruix del personal decideix sumar-se a la vaga, s’ha d’intentar que els homes assumeixin els serveis mínims, perquè les dones puguin fer vaga, si bé ha apuntat que serà “difícil”, ja que la majoria del personal docent són dones (74,5% segons dades del curs 2016-2017).

El Consell Nacional de la IAC va aprovar sumar-se a la demanda del moviment feminista i convocar vaga de 24 hores el 8 de març, en el marc d’una campanya internacional impulsada per col·lectius que lluiten per la igualtat entre dones i homes. USTEC-STEs crida tot el personal treballador de l’ensenyament a fer vaga general, ja que no seria legal convocar les dones i els homes no. Amb tot, la crida del moviment feminista va dirigida especialment a les dones per visibilitzar que sense el seu treball, també el no remunerat, “es para el món”. En un sector en què la majoria del personal són dones, USTEC-STEs denuncia que els canvis normatius i les retallades pressupostàries han deixat “en paper mullat” avenços socials i de conciliació i demana “trencar amb les jerarquies establertes” que “dificulten la promoció” -el que es coneix com a sostre de vidre- i que suposen una “discriminació salarial encoberta”, segons Esteve.

El sindicat critica que, en el desenvolupament de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), els nomenaments per ocupar un lloc de treball públic “han deixat de ser objectius i transparents”. Esteve ha afirmat que realitzar una entrevista prèvia pot impedir que una dona obtingui una feina pel fet d’estar embarassada o de voler disposar d’una reducció de jornada per tenir cura d’un fill o d’un altre familiar. USTEC-STEs també denuncia que les dones amb un contracte laboral (personal laboral) que gaudeixen de les sis primeres setmanes obligatòries del permís de maternitat no tenen dret a ser nomenades per a una vacant o substitució. També critica que, amb l’actual normativa d’adjudicacions d’estiu, una dona a la qual s’assigna un contracte a 1 de setembre i està de permís de maternitat o ha parit l’1 de setembre, i no compleix els tres requisits (vacant l’any anterior, mateix servei territorial i tipus de jornada) no te relació contractual amb el departament fins que acabi el permís. El sindicat denuncia que aquest trencament del vincle suposa, entre altres, la pèrdua d’ajudes, com ara la de la mare treballadora. Per tot això consideren que en els moments vitals com la maternitat o les cures a familiars s’evidencien les dificultats de les dones per accedir a un lloc de feina o promocionar-se.

Amb la vaga general, el sindicat majoritari de l’ensenyament vol fer visible la precarietat i la vulnerabilitat laboral i social de les dones, així com la necessitat de canviar els rols per fer front al sistema patriarcal i de disposar dels recursos materials i humans perquè les dones puguin fer efectius tots els permisos i drets. Específicament en el sector, USTEC-STEs insta el Departament d’Ensenyament a impulsar accions formatives en matèria de coeducació perquè sigui un eix vertebrador en el currículum educatiu, imprescindible per educar en la diversitat, potenciar la igualtat real d’oportunitats i prevenir les violències masclistes. En aquest sentit, USTEC-STEs rebutja qualsevol tipus de concert a escoles que segreguen per sexe. El sindicat reclama que les cures no suposin un problema organitzatiu als centres docents ni que impedeixin accedir a llocs de treball, ni es vegin afectades les pensions en deixar de cotitzar. També demana continuar treballant en l’aplicació efectiva dels protocols d’assetjament.

Jornada reivindicativa amb convocatòria d’aturades i de vaga

Seguint l’estela d’altres països, el 8 de març d’enguany vol deixar de ser una jornada més commemorativa del Dia Internacional de les Dones i passar a ser reivindicativa amb una aturada que evidenciï els treballs i els papers de les dones en tots els àmbits, laboral, estudiantil, de consum i de cures. El moviment feminista insta els homes a assumir els serveis mínims o les cures precisament per mostrar els rols de les dones. Mireia Valentí, també de la Secretaria de la Dona d’USTEC-STEs-IAC, ha assenyalat que s’estan fent “visibles moltes de les injustícies que les dones pateixen des de fa segles” i ha destacat que el treball de diferents col·lectius ha desembocat en aquesta jornada de vaga en un moment en què el moviment feminista s’ha eixamplat. En l’àmbit laboral, els sindicats majoritaris, CCOO i UGT, han convocat aturades de dues hores per torn mentre que sindicats minoritaris -com la CGT, CNT, Intersindical-CSC o la IAC- han ampliat la convocatòria a 24 hores. Al llarg de la jornada del 8 de març, estan previstes activitats i mobilitzacions arreu de Catalunya. La principal manifestació sortirà de la confluència entre Passeig de Gràcia i Diagonal a Barcelona a les 18.30 hores.

Manual per al 8-M

La convocatòria de la vaga ha estat impulsada pel moviment feminista i tots els sindicats s’hi han sumat, encara que amb motius diferents. Els sindicats CGT, CNT, Confederació Intersindical, Ustec i SEPC donen suport a la vaga general, mentre que CCOO i la UGT han convocat aturades parcials de dues hores als torns del matí (11.30-13.30 h) i la tarda (16-18 h) excepte en alguns sectors.

linia vermella

regio7

Més de 80.000 alumnes catalans comencen les proves de tercer de Primària

El moviment feminista crida a fer vaga el proper dijous 8 de març

linia vermella

catalunya press

Abandonats

Abandonados

linia vermella

iac**

linia vermella

stes intersindical**

STEs Intersindical se solidariza con el profesorado asociado de las universidades públicas. Este profesorado soporta una situación de precariedad, desde hace muchísimo tiempo, inadmisible

linia vermella

stpv **

STEs-Intersindical se solidaritza amb el professorat associat de les universitats públiques

COEDUCART en marxa

STEPV es reuneix amb l’Associació de Directors i Directores d’Infantil i Primària

linia vermella

gencat**

Els Mobile Learning Awards 2018 premien vuit projectes sobre realitat virtual, videojocs, robòtica i programació

La preinscripció dels ensenyaments obligatoris serà del 13 al 24 d'abril

linia vermella

mecd**

El Gobierno aprueba dos nuevos títulos de Formación Profesional de la familia Transporte y Mantenimiento de Vehículos

Marcial Marín considera “imprescindible” que los sistemas educativos formen a los alumnos en la revolución tecnológica y digital que vivimos

linia vermella

tve

Ara i aquí - Es manipulen els fills quan els pares es divorcien?

linia vermella

educacion 3

10 visitas virtuales al Patrimonio de la Humanidad de España

Dispositivos educativos (y más) vistos en el Mobile World Congress

15 películas españolas para las aulas de ESO y Bachillerato 7 soluciones on line para la asignatura de Lengua Castellana

Luis María Pescetti: Los niños no necesitan la referencia de los mayores

Tarco, gamificación transversal para estudiar Ciencias en Secundaria

15 bibliotecas on line para docentes

La metodología Singapur en el Colegio Agustiniano

Trabaja las emociones de tus alumnos con la ecología emocional

linia vermella

el pais

‘Destino final’ | De cole en cole, el infierno de las jornadas de Puertas Abiertas

Los anuncios para niños solo muestran a personas esbeltas y blancas, según un estudio

La DGT alerta de los riesgos de comprar sillitas infantiles de segunda mano

Los niños españoles, entre los que reciben una mayor paga. ¿Lo estamos haciendo bien?

Las doctoras ‘milagro’ que salvan a más de 1.000 bebés cada año

‘Coworkings’ familiares para alcanzar la conciliación

Niños que tartamudean: recorrer el camino de las palabras con ellos

Una mujer da a luz a una bebé sana gracias a un útero trasplantado en EE UU

¿Cuál es la edad idónea para ser madre?

linia vermella

 

linia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra linia negra linia negralinia negra

mitjans de comunicacio

linia negra Recull de tots els mitjans de comunicació de la secció "Premsa" linia negra

eldiario escreative commons

linia verda

directacreative commons

linia verda

vilawebcreative commons

linia verda

criticcreative commons

linia verda

la mareacreative commons

linia verda

kaosenlaredcreative commons

linia verda

diagonal periodicocreative commons

linia verda

20 minutoscreative commons

linia verda

el diari de educaciocreative commons

linia verda

diario educacióncreative commons

linia verda

llibertatcreative commons

linia verda

raco catalacreative commons

linia verda

nacio digitalcreative commons

linia verda

nacio bergueda creative commons

linia verda

directe creative commons

linia verda

ined21 creative commons

linia verda

insurgente

linia verda

publico

linia verda

public

linia verda

europa press

linia verda

campus vivo

linia verda

agencia efe

linia verda

el confidencial

linia verda

el pais

linia verda

la informacion

linia verda

el huffington post

linia verda

abc

linia verda

el mundo

linia verda

el periodico

linia verda

cuadernos

linia verda

educacion 3

linia verda

aprendemas

linia verda

el economista

linia verda

diari del treball

linia verda

linia verda

cadena ser

linia verda

radio 4

linia verda

iac**

linia vermella

stes intersindical**

linia vermella

stpv **

linia vermella

stei**

linia vermella

gencat**

linia vermella

mecd**

linia vermella

la vanguardia

linia vermella

lleida al minut

linia vermella

hola lleida

linia vermella

ua1

linia vermella

diari tarragona

linia vermella

diari de girona

linia vermella

fem girona

linia vermella

ara girona

linia vermella

el punt avui

linia vermella

ara cat

linia vermella

ara balears

linia vermella

el nou

linia vermella

regio7

linia vermella

segre

linia vermella

catalunya press

linia vermella

isabadell

linia vermella

catalonia today

linia vermella

triangle

linia vermella

la tele catcreative commons

linia vermella

linia vermella

catalunya radio

linia vermella

rac 1

linia vermella

8tv

linia vermella

tv3

linia vermella

la sexta

linia vermella

cuatro

linia vermella

tve

linia vermella

telecinco

linia vermella

atena 3

linia vermella

atena 3

linia vermella

linia vermella

ALTRES MITJANS

1) Mitjans de Catalunya:

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

linia negra

fletxa verdaNúvol. El digital de cultura

linia negra

fletxa verdaComunicació 21

linia negra

fletxa verda Hola Lleida [Lleida]

linia negra

fletxa verdaXip/tv

linia negra

fletxa verda Empordà [Empordà]

linia negra

fletxa verda Radio Sabadell [Sabadell]

linia negra

fletxa verda Via Empresa

linia negra

fletxa verda Tot Sant Cugat [Sant Cugat]

linia negra

fletxa verdaSocial.cat. Acció Social a Catalunya

linia negra

fletxa verdaDiari Català

linia negra

fletxa verda EbreExprés [Ebre]

linia negra

fletxa verda Radio Rubí

linia negra

fletxa verda Tot Lleida

linia negra

fletxa verdalliureimillor.cat

linia negra

fletxa verda Rosa Sensat

linia negra

fletxa verda Diari de Vilanova

linia negra

fletxa verdaLleida diari

linia negra

fletxa verda Catalunya plural

linia negra

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Social.cat. Acció social a Catalunya

linia verda

fletxa verda La vila [Salou]

linia verda

fletxa verda Anoia diari [Anoia]

linia verda

fletxa verda El Temps

linia verda

fletxa verda Diari de Terrassa [Terrassa]

linia verda

fletxa verdaDiari Més [Reus]

linia verda

fletxa verda DiarioSitges [Sitges]

linia verda

fletxa verda Lliure i millor.cat

linia verda

fletxa verda Indymedia Barcelona [Barcelona]

linia verda

fletxa verda SICOM. Solidaritat i comunicació

linia verda

fletxa verda ACN. Agencia Catalana de Noticies

linia verda

fletxa verda Valls Diari [Valls]

linia verda

fletxa verda Mèdia.cat

linia verda

fletxa verda Cerdanyola.info [Cerdanyola]

linia verda

fletxa verdaTele Ponent:

linia verda

fletxa verdaRàdio Terra

linia verda

fletxa verda Ràdio Premià de Mar

linia verda

fletxa verdaRTV Vilafranca:

linia verda

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda Comunicació 21

linia vermella

fletxa verda FAVB Fed. d'associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verdaDiari Català

linia vermella

fletxa verdaAnoia diari [Anoia]

 

 

linia vermella

fletxa verda Bon dia (Lleida)

linia vermella

fletxa verdaTerrassa digital [Terrassa]

linia vermella

fletxa verda Lleida.com [Lleida]

linia vermella

fletxa verda Ebre Digital

linia vermella

fletxa verda AlDia.cat [Catalunya]

Contadorlinia vermella

fletxa verda El Plural [Andalucía i Catalunya]

linia vermella

fletxa verda 15MbcnTv [Barcelona]

linia vermella

fletxa verda ContraInfo.cat [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda FAVB. F. d'associacions veins/es de Barcelona

linia vermella

fletxa verdaGirona notícies

linia vermella

fletxa verda marfanta.com

linia vermella

fletxa verda Radio Calella [Calella]

linia vermella

fletxa verda El Nacional

linia vermella

fletxa verda Cat Zona

linia vermella

fletxa verda Núvol

linia vermella

2) Mitjans de la resta dels Països Catalans:

fletxa verda Levante-EMV [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Torrent [Torrent]

linia negra

fletxa verda La veu [País Valencià]

linia negra

fletxa verdaMallorca Zeitung [Mallorca]

linia negra

fletxa verda Nou Diari [Eivissa i Formentera]

linia negra

fletxa verda Diario Información (Alacant)

linia negra

 

fletxa verdaLas Provincias [País Valencià]

linia verda

fletxa verda Periódico Santa Pola [Santa Pola]

linia verda

fletxa verdaNúvol digital

linia verda

fletxa verdaDiario de Ibiza [Eivissa]

linia verda

fletxa verda d Balears

linia verda

fletxa verda Ràdio Mallorca

linia verda

 

fletxa verdaLa Verdad [Múrcia y Alicante]

linia vermella

fletxa verda Información.es [Alacant]

linia vermella

fletxa verda DBalears [Illes Balears]

linia vermella

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia vermella

fletxa verda Mallorca diario

linia vermella

 

3) Mitjans de l'estat espanyol:

fletxa verda EcoRepublicano

linia negra

fletxa verda DisoPress. Agencia de prensa y difusión social

linia negra

fletxa verda InfoLibre. Información libre e independiente

linia negra

fletxa verda Viento Sur

linia negra

fletxa verda Terra

linia negra

fletxa verdaLibreRed

linia negra

fletxa verda DICYT. Difusión de la ciencia y la tecnología

linia negra

fletxa verda Magisterio*

linia negra

fletxa verda Expansión

linia negra

fletxa verda Tercera Información

linia negra

fletxa verda Agencia SINC

linia negra

fletxa verda El Comercio (Asturias)

linia negra

fletxa verda AndaluciaInformación [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario Sur [Andalucía]

linia negra

fletxa verdaDiario de Mallorca [Mallorca]

linia negra

fletxa verdaLa Opinión de Zamora [Zamora]

linia negra

fletxa verda Diario de Sevilla [Sevilla]

linia negra

fletxa verdaLa Nueva España [Asturias]

linia negra

fletxa verdaNaiz [Euskalerria]

linia negra

fletxa verda Diario de Soria [Soria]

linia negra

fletxa verda La Voz Digital [Cádiz]

linia negra

fletxa verda Diario de Cádiz [Cádiz]

linia negra

fletxa verda El Día [Islas Canarias]

linia negra

fletxa verda El Español

linia negra

fletxa verda El plural

linia negra

fletxa verda La bolsa

linia negra

fletxa verda La Cerca (Castilla La Mancha)

linia negra

fletxa verda Diario de León

linia negra

fletxa verdaDiario de noticias (Navarra)

linia negra

fletxa verda Kaos en la red

linia negra

fletxa verda Jornada

linia negra

fletxa verda Fotomovimiento. Testimonio fotográfico

linia verda

fletxa verda LaHaine.org. Proyecto de desobediencia inform.

linia verda

fletxa verda Nodo50.org. Contrainformación en red

linia verda

fletxa verda Cope

linia verda

fletxa verda DeCine21. Estrenos de cine

linia verda

fletxa verda España Notinent

linia verda

fletxa verdaPortal Clásico. Cult. clásica, historia y mitología

linia verda

fletxa verdaCinco Días. Diario de economía

linia verda

fletxa verda Mas 24

linia verda

fletxa verdaÚltimo cero

linia verda

fletxa verda Mundiario. Diario de análisis y opinión.

linia verda

fletxa verda Diario de Burgos [Burgos]

linia verda

fletxa verda El Norte de Castilla [Castilla y León]

linia verda

fletxa verdaFaro de Vigo [Vigo]

linia verda

fletxa verda La Opinión [Coruña]

linia verda

fletxa verda El Digital de Castilla y la Mancha [Castilla y la M]

linia verda

fletxa verdaAlbacete Abierto [Albacete]

linia verda

fletxa verda El Comercio [Asturias]

linia verda

fletxa verdaCanarias 7 [Islas Canarias]

linia verda

fletxa verdaSur.es [Málaga]

linia verda

fletxa verda El Correo [Bizkaia y Álava]

linia verda

fletxa verda La Gaceta de Salamanca [Salamanca]

linia verda

fletxa verda La Opinión de Málaga [Málaga]

linia verda

fletxa verda La Rioja

linia verda

fletxa verda estrella digital

linia verdafletxa verda Yahoo.es

 

 

linia verda

fletxa verda Periodista digital

linia verda

fletxa verda Diario de Córdoba

linia verda

fletxa verdaeitv.eus. (Euskadi)

fletxa verda La República

linia vermella

fletxa verda Madrilonia

linia vermella

fletxa verda Periodismo Humano

linia vermella

fletxa verda Nueva Tribuna

linia vermella

fletxa verda Nosotras.com

linia vermella

fletxa verdaOnda Cero

linia vermella

fletxa verda La Razón

linia vermella

fletxa verda Rebelión

linia vermella

fletxa verda Te Interesa

linia vermella

fletxa verda El Boletin. Diario de Actualidad y Finanzas

linia vermella

fletxa verda Asturias 24

linia vermella

fletxa verda clm24.es [Castilla la Mancha]

linia vermella

fletxa verda Hoy.es [Extremadura]

linia vermella

fletxa verda Andalucesdiario.es [Andalucía]

linia vermella

fletxa verdaLa Voz de Galicia [Galicia]

linia vermella

fletxa verda Madrid Actual [Madrid]

linia vermella

fletxa verdaILeón [León]

linia vermella

fletxa verdaEl Faro Digital [Ceuta y Melilla]

linia vermella

fletxa verda MadridPress [Madrid]

linia vermella

fletxa verda Diario de Navarra [Navarra]

linia vermella

fletxa verda Diario de León [León]

linia vermella

fletxa verda El Diario Vasco [Euskadi]

linia vermella

fletxa verdaBroadly

linia vermella

fletxa verdaLa crónica

linia vermella

fletxa verda Economia digital

linia vermella

fletxa verda La voz de Cádiz

linia vermella

fletxa verda Deia (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda El obrero.es

linia vermella

fletxa verda Berria (Euskadi)

linia vermella

fletxa verda Crónica global

 

4) Mitjans de la resta del món:

fletxa verda La Tercera [Chile]

linia negra

fletxa verda Diario de México [México]

linia negra

fletxa verdaRunRunes [Venezuela]

linia verda

fletxa verda EdWeek [EEUU]

linia verda

fletxa verda Clarín [Argentina]

linia vermellafletxa verda La Nación (Argentina)

linia vermella

 

 

Llegenda:

*: Noticia per a subscriptors.

**: Altres: noticies d'altres sindicats, departament de premsa de l'administració, etc.

creative commons: Aquest mitjà publica els seus continguts sota una llicència Creative Commons.

USTEC·STEs IAC, Actualitzat:

28/04/2020 15:36 (13)